Liliroze – od amatera do profesionalca s autorskim obilježjima

Liliroze, poznata po tom umjetničkom imenu, rođena je 1972. godine u Ženevi. Odabrao sam je za kolumnu stoga što je na fotografskoj sceni tek kraće vrijeme. Počela je kao amater, a izrasla je u profesionalku koja se danas poglavito bavi fotografiranjem mode.

Liliroze, poznata po tom umjetničkom imenu, rođena je 1972. godine u Ženevi. Odabrao sam je za kolumnu stoga što je na fotografskoj sceni tek kraće vrijeme. Počela je kao amater, a izrasla je u profesionalku koja se danas poglavito bavi fotografiranjem mode.

Njezin interes za fotografiju pojavio se još u djetinjstvu kad je pomno pratila što to njezin otac radi u laboratoriju. To ju je fasciniralo i na određeni način i usmjerilo za budućnost.

Liliroze je pohađala brojne fotografske tečajeve, a i pomagala drugim fotografima u njihovim studijima. Danas fotografira na Polaroid tehnici koja ju oduševljava primarno zbog estetskih mogućnosti.

Naročito ju zanima izražavanje bojom, a od svjetla preferira dnevno. Primarna joj je jednostavnost u svakom pogledu. Ono što me fascinira kod ove autorice je zanimljivo suglasje između naručenih fotografija i dominantnog autorskog stila koji je u njima uočljiv.

Mogli bi reći kako se i u komercijalnoj fotografiji može osjetiti taj njezin autorski rukopis. To nisu samo snimljeni modeli. To su osobe sa svojom sudbinom. Liliroze ne zanima samo prezentiranje, već nastoji svojim fotografijama pričati priče. Za njezine se fotografije zaista može reći da „imaju ono nešto“, što je tako teško opisati, ali se osjeća…

Fotografije pogledajte na http://www.liliroze.com/.

Odabrao: Krešimir Mikić