Labin – izložba fotografija: Karmen Orlić i Denis Gržetić – …PUTUJEM…PUTUJEM…

orlic-greti-fotografija
U izložbenom prostoru Narodnog muzeja Labin otvara se u utorak, 20. listopada 2015., u 19 sati izložba pod nazivom „…PUTUJEM…PUTUJEM…“ višestruko nagrađivana fotografskog dvojca iz Poreča KARMEN ORLIĆ i DENISA GRŽETIĆA. Autori izlažu svoje stilski profilirane i već prepoznatljive art-fotografije metafizičko-mističnoga ugođaja, ovaj put s naglaskom na motivima krajolika i veduta snimljenih na njihovim brojnim fotoputovanjima.

Izložbu možete razgledati razgledati u izložbenom postoru Narodnog muzeja Labin do 20. studenog 2015., u redovno radno vrijeme, svaki dan osim nedjelje, od 10 do 14 sati. Ulaz je slobodan.

 

…PUTUJEM…PUTUJEM…

Bilo kuda da danas putujemo, ne možemo odoljeti porivu da usput, lako nam dostupnim fotoaparatima, mobitelima i tabletima, sve ne fotografiramo. I tako zabilježimo „gdje smo sve bili“- u kojim gradovima, podnebljima i pejzažima, pa to memoriramo u nekom svom osobnom albumu uspomena. Kad međutim fotografi putuju, tad je u njih ta povezanost između putovanja i fotografiranja usko stvaralački uvjetovana…. i nije nikad usputna i slučajna. Jer oni putuju zbog strasti za fografiranjem, a ne fotografiraju kako bi dokumentirali doživljaje s putovanja. Na put kreću zbog potrage za fotografski osmišljenim pričama; za pričama gledanim kroz diskurs fotografskog medija. I sva njihova putovanja uvijek se pretvaraju u istraživački foto-„trekking“. U potragu za bliskim im motivima i vizurama, koje percipiraju i vizualno interpretiraju na autorski način.
Upravo na takva putovanja, iz potrebe za fotografiranjem, uvijek kreće i autorski dvojac Karmen Orlić i Denis Gržetić. Putne priče s njihovih putovanja vode nas maglovitim i mističnim stazama i ambijentima nekih magičnih krajolika i gradova čije nam se vizure na prvi pogled čine znane, ali ubrzo shvaćamo da pripadaju nekom drugom svijetu. Onom snova i mekih tišina, ispražnjenih prostora i začudnih osvjetljenja. Svijetu čudesnih, melankoličnih „nokturna“ i tjeskobnih metafizičkih ugođaja. Ali i svijetu širokih panorama s visokim očištima, pa u tim fotografijama sve stalno kliže u neku drugu dimenziju. Dimenziju nestvarnosti i „zaleđene“ bezvremenosti. Postaje jasno da to više nisu neka konkretna, nego univerzalna mjesta postojanja i bivanja, u kojima caruju mir, zaustavljenost – i odsutnost čovjekove prisutnosti. Autori ne prenose zbilju, jer ona tu nije važna. Važne su misaone i spoznajne poruke. A mi, očarani, pratimo ih u imaginarnoj zbilji jer oni suvereno putuju tim prostorima. Ne kao turisti, nego kao likovni istraživači. Ne kao brbljavi pripovjedači i opisivači, nego kao slikovni pjesnici Gradova i Krajolika, čije su fotografije lirske metafore i kriptične asocijacije; emotivna snatrenja i tihe meditacije. Ali su prije svega koncentrat žive likovnosti i čiste vizualnosti. Stvarno događanje zamijenjeno je tu onim vizualnim, a svjetlo je autoritativno preuzelo glavnu ulogu, najčešće se sljubivši sa sjenom, pa usmjerivši doživljaj s opipljivoga na iluziju. Svjetlo i sjena tako se ovdje pojavljuje kao način poimanja stvarnosti i sredstvo odgonetavanja smislenosti. Kao način oblikovanja i element stvaranja.

Nije slučajno da fotografije Karmen Orlić i Denisa Gržetića nerijetko doživljajem, načinom pristupa, čak i terminologijom vežemo uz slikarstvo. Jer one se s njim u mnogo čemu dodiruju, pa i preklapaju, a na slikarski način se ponajbolje i iščitavaju. Oba se autora u svom fotografskom izričaju primarno koriste svjetlom. Svjetlo je za njih čudesan, čarobni medij. Medij koji sve što dotakne oživljuje i čini ekspresivnim i dinamičnim. Ali isto tako i sve dematerijalizira, „pomiče“ u neku drugu dimenziju i čini nedodirljivim i dalekim. Za Karmen i Denisa svjetlo je izazov i inspiracija; nosač i pokretač likovnosti; odreditelj prostora i vremena, te vladar zbilje. Ovi autori putuju za svojim svjetlom i strpljivo iščekuju da se u svoj punini pojavi na detaljima gradskih fasada, na vršcima crkvenih tornjeva, u maglici nad morem, u oblacima na horizontu, na seoskom puteljku, na ptičjem krilu…Iščekujući to svoje posebno svjetlo, hvataju ga jednom kao jutarnje maglovito, blijedo i prohladno, a drugi put kao zlatno i toplo kasnopopodnevno, koje u suton privlači u svoju blizinu dugačke i tamne sjene s kojima se nadmeće, poigrava i kojima bježi. Samo s takvim svjetlom, koje ima široku paletu tonova i intenziteta sjaja, voli ovo dvoje autora „oslikavati“ svoje nadrealno-mistične krajolike i sanjive vedute. Jer tako ih najviše puni enigmatičnošću i mistikom; značenjskom slojevitošću i simbolikom. Ali iznad svega vizuanim obiljem.

Višnja Slavica Gabout

 

O autorima:

KARMEN ORLIĆ rođena je 1966. godine u Puli. Fotografijom se bavi preko dvadeset godina, podjednako u analognoj i digitalnoj formi. Izlagala je do sad na pet samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, gdje je bila višestruko nagrađivana: “PX3 Paris”; “IPA-International Photography Award”; “4EyesPhoto”- Through your eyes photography contest /1 st place: nature; “B&W Spider Award”/1 st place: nature, nagrada “Merit of excellence, Photographer of the year” 2011; “Polux Award”/1 st place: nature; “Objetivo Agricolta”, Roma, Italy; “Darkroom Gallery”/ Jurors choice-Essex, Vermont-USA; WPGA “Photography Masters Cup” 2013,2014; IPA-2014. Radovi su joj publicirani u više internetskih časopisa: “Fotoritim”,”BLUR-magazin”,”Walking Blind Magazine”,”Adore Noir Magazine”, a postavljeni su i na više fotografskih internetskih foruma i internetskih stranica. Članica je ULUPUH-a od 2009. godine. Živi i radi u Poreču.

DENIS GRŽETIĆ rođen je 1964. godine u Pazinu. Fotografijom se bavi više od trideset godina. Već 1984, a onda i 1985. godine osvaja nagradu za najbolju fotografiju na “Festivalu mladih” u Pazinu, te 1986. i 1. nagradu za fotografa na “Griziji” u Rovinju. Godine 1987. upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu. Kao fotograf-novinar surađuje u Glasu Istre, istovremeno objavljujući fotografije u Studentskom listu. Objavljuje i u časopisu za kulturu „OKO“, a kasnije i u „Fotomagu“. Izlagao je samostalno u Poreču, Dubrovniku, u Šikutima u okviru “Šikuti Machine” projekata, u Rovinju (Galerija Batana 2014.), u Zagrebu (Galerija ULUPUH 2015.), te na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, gdje je višestruko nagrađivan: PIKTO Gallery – Toronto/ Canada; “PX3 Paris”; “IPA-International Photography Award”; “4EyesPhoto”- Through your eyes photography contest; “B&W Spider Award”; WPGA “Polux Award”/1 st place: fine art; te “Photography Masters Cup”, gdje osvaja prestižne nagrade. Radovi su mu publicirani u „Digital Photo“ UK magazinu, te u nizu web magazina, primjerice: “Camera Obscura”,”BLUR-magazin”, te art & literature “Walking Blind Magazine”. Autor je fotografija korištenih za uređenje 5 CD ovitaka internacionalnih bendova. Aktivan je na više foto internet stranica na kojima ima svoje galerije. Član je ULUPUH-a od 2006. godine, a HZSU-a od 2012. godine. Živi i radi u Poreču.