Labin – izložba fotografija. Hassan Abdelghani – “Sa distance”

U Galeriji Alvona u Labinu, u petak, 2. studenog, s početkom u 19 sati, otvara se izložba fotografija ‘Sa distance’, autora Hassana Abdelghania.

Sa distance koja to više nije, koja se dokinula, razumijeva da je smrt toliko univerzalna da baš svi pred njom bivaju ujedinjeni u istoj nadi. Oni koji odlaze pod znakom križa, zvijezde, mjeseca kao i velikog ništavila, baš svi žele upisati da jednom bijahu i da bijahu baš oni. Da iza njih ipak ostaje trag.

Smrt kao ultimativno iskustvo života nadjačava baš sve. Sve religijske dogme u koje je čovjek vjerovao, po kojima je živio i ufao se, filozofske i duhovne ustroje po kojima se vodio, tješio i bodrio, baš sve nestaje kada se suočava sa svojom konačnošću, prolaznošću i potrošnošću bića.

I na kraju, što doista pričaju ta oksimoronska lica žive smrti? Što zbore ti živi portreti odavno pokojnih ljudi?

Davno minula lica glasno uzvikuju želju da u vlastitom odrazu otetom od vječnosti čovjek nadživi sam sebe, da se potvrdi makar i preko keramičkog ovala da je ipak jednom postojao. Baš ovakav. Baš ovdje i baš tada. Da je postojao upravo kao što mi sad jesmo i da je živio svoj život negdje baš onako kao što živimo ovdje i mi koji ćemo jednom, sasvim sigurno, isto tako bespogovorno nestati. Paola Orlić

Hassan Abdelghani, osnivač Umjetničke organizacije ‘Film i Film’ i voditelj Galerije ‘Makina’, dosad je realizirao i organizirao brojne fotografske izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu. Rođen je u Osijeku 1965. godine, odrastao u Kairu (Egipat). U Kopenhagenu 1991. završava školu fotografije, a 1998. osniva privatnu fotoškolu Global Fotoskole. Član je Udruženja danskih filmskih i fotografskih radnika (FAF), Hrvatskoga društva filmskih djelatnika (HDFD), HDLU Istre i Osijeka. U Danskoj je radio i kao glumac u raznim filmovima, TV serijama i reklamama. Potpisuje niz umjetničkih projekata: bio je kustos na više od 30 izložbi, umjetnički direktor fotogalerije ‘Vrata starog grada’ u Osijeku, imao samostalne i skupne fotografske izložbe u Danskoj, Austriji, Tajlandu, Srbiji, Italiji, Hrvatskoj i BiH. Radio je i kao production i location manager na filmovima ‘Un Autre Souce Jour’, umjetnički fotograf na filmu ‘Sve džaba’, pobjedniku Pula Film Festivala 2008., filmu ‘Kenjac’ te ‘Buick riviera’ i ‘White lightnin’“. Po povratku u Hrvatsku radi kao dugogodišnji voditelj fotografskog odjela na Zagreb Film Festivalu, Pula Film Festivalu, Motovun Film Festivalu, Animafestu i Human Rights Film Festivalu. Gostujući profesor fotografije na Osječkoj likovnoj akademiji i Sarajevskoj filmskoj akademiji, drži mladima tečajeve fotografije diljem Hrvatske. Živi i stvara u Puli. 2012. dobitnik je Grand prix Rovinjskih ‘Photodays-a’ za najbolji umjetnički koncept ‘From a distance’.