Labin – izložba fotografija: Alan Matuka – “Sapinjanje”

U Gradskoj galeriji Labin u četvrtak, 26. travnja 2012. godine u 19 sati bit će otvorenje izložbe art-fotografija iz ciklusa „Sapinjanje“ zagrebačkog fotografa Alana Matuke.

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja je autorica predgovora u katalogu, a koja će izložbu i otvoriti. Ciklus art-fotografija pod nazivom „Sapinjanje“ Alana Matuke moći će se u Gradskoj galeriji Labin razgledati do 16.svibnja 2012., u redovno radno vrijeme galerije: svaki dan osim nedjelje, od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

Matukina fotografska priča iz ciklusa „Sapinjanje“ izrazito je autorski interpretirana, jer je autor „prijepis“ zbilje potpuno transkibirao i prilagodio sebi i svojoj likovnoj percepciji. I premda mu je polazište viđena stvarnost, cilj mu je njezina simulacija i inscenirana preobrazba u novu stvarnost. Onu gdje vladaju drukčiji zakoni percepcije, u skladu s novim vizualnim izričajima i suvremenim umjetničkim pristupima.(…)

Priča se čini na prvi pogled enigmatična. Međutim kad se simbolika dekodira, (…) aktiviraju se cijeli nizovi doživljaja i asocijacija: sapinjanje-stega-ograničenje-nekomunikacija-komunikacija-oslobađanje.

U likovnom pristupu, paralelno s disciplinom i gotovo strogošću, vlada tu očaravajuće vizualno bogatstvo karakteristično za fotografiju, a stvoreno prodorima i razlijevanjem svjetla. Svjetla koje se spaja s toplim, fotografiji pridodanim smeđim tonom, postajući ona čudesna „sjajna, zlatna svjetlosti“ koja sve pretvara u irealno i nestvarno, pa se u tom svijetu nestvarnoga Matuka pričinja kao mag svjetla, vješto se i znalački poigravajući svjetlinama i tamninama, kristalnih bistrinama i mekim sfumatima, te tako na fotografijama oživljujući, smirujući, pokrećući i zaustavljajući likove s ruba zbilje.

Višnja Slavica Gabout

O autoru:

Alan Matuka rođen je 1966. u Zagrebu, gdje je živio do završetka srednje škole. Fotografijom se počeo baviti u ranoj mladosti, da bi se početkom devedesetih preselio u London radi stručnog studija i daljnjeg usavršavanja.

Godine 1992/93. završio je na London College of Printing A stupanj, smjer fotografije (slušao je fotografiju, te umjetnost i obrt). Od 1995. radi kao samostalni umjetnički fotograf u vlastitome studiju. Sredinom 2001. seli se u Zagreb, gdje otvara fotografski studio i nastavlja umjetnički rad, ali pritom surađuje i s nizom internacionalnih reklamnih i dizajn agencija, izdavačkih kuća, te klijenata iz industrije.

Do sada je realizirao brojne vlastite projekte, a uz to ostvario i niz bliskih suranji s dizajnerima . Svoje radove redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u Londonu, ali i širom Hrvatske.

Član je RPS-a (Royal Photographic Society of Great Britain ), ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi u Zagrebu.