Kupujete li DSLR ili kompaktni fotoaparat? Ste Top ili Bottom?

Idemo još malo o kupovini fotoaparata. Tema je doista nepresušna za razliku od vašeg novčanika.  Evo nekoliko pitanja koja si možete postaviti, ali ne glasno i na nekom javnom mjestu, prije odluke da li potrošiti ratu kredita u švicarcima za DSLR ili onu u eurima za kompaktni fotoaparat.

Ustaljeno je pravilo da je DSLR skuplji od kompakta, naravno jest, ali postoje i kompakti skuplji od određenih DSLR-ova. Na kraju krajeva, tko veli da morate kupovati novo?

DSLR, kompakt i superzoom. Osnovna razlika je u tome što DSLR ima mogućnost promjene objektiva, dok kompaktni i superzoom fotoaparati to nemaju. DSLR također sliku u okularu (viewfinder) reflektira preko ogledala, dok kompakt i superzoom obično imaju mali LCD ekran na kojem se slika projicira.

Pitanja su došla nekim logičnim slijedom, u biti pitanja smo posudili bez znanja vlasnika s foruma Cameralabs kao najčešće postavljana pitanja pri donošenju te odluke. Nažalost, morali smo posegnuti za novozelandskim izvorima pošto je naša domaća fotografska forum scena toliko raštrkana da nam je prisjelo traženje. Da, novi Zeland nam je nekako ostao logičnim.

Forum kojeg svakako preporučamo i kojeg ćemo se i mi truditi promovirati na našim stranicama je onaj od portala Fotografija.hr – nije nešto razvikani, stoga moramo svi zajedno krenuti s vikanjem i promocijom (ne, nisam plaćeni niti efotoškola imam kakve financijske koristi od ove reklame). Želimo samo pisati buduće članke bazirane na domaćim debatama i svađama, a ne tasmanijskim. Ok, priznam, osobno sam pokrenuo taj forum uz par prijatelja, ali i dalje nisam plaćen za reklamu.

Želite li potpunu kontrolu nad fotoaparatom? Top ili Bottom?

Evo kako ove dvije tuđice s naslova možemo iskoristiti u tekstu na način takav da moramo upozoriti maloljetne čitatelje da slijedeći odlomak ne čitaju, a svakoj ženi i muškarcu će biti jasno o čemu pričamo.

Bottom je pasivna osoba u BDSM seksu i stimulirana je od top osobe. Top osoba u BDSMu ima aktivnu, dominantnu ulogu (izvor: Wikipedia)

Ako ste, u fotografiji naravno, Top onda kupujete DSLR, ako ste Bottom onda kompakt. Sve je to vezano uz mogućnost kontrole fotoaparata. Velika većina kompakata nema mogućnosti podešavanja postavki prije snimanja. Imaju u ponudi i 50 režima ako zatreba, ali na ručnu kontrolu ekspozicije i blende možete zaboraviti. Nekad su takve fotoaparate zvali idiotima. Danas ne, jer otkako je stigla demokracija na hrvatski način i to može biti povod za tužbu jer ste nekoga nazvali idiotom.

Kompakt daje prilično efektnu fotografiju poput ove. Ali to je ujedno i sve – nema kontrole nad bojama, nema dubinske neoštrine, nema igranja s ekspozicijom. Ovo je snimljeno u Landscape režimu gdje je vidljivi naglasak na oštrini diljem cijelog kadra (dubina) te naglašenoj plavoj i zelenoj boji.
Povećamo li jedan detalj fotografije na 100% vidimo koliko je ona zapravo – zapeglana.

Treba li vam brza reakcija fotoaparata?

Kako poneki kompakti (zovemo ih i superzum), cjenovnog ranga jeftinijeg DSLR fotoaparata, imaju mogućnost ručne kontrole skoro svih postavki, tako ti isti imaju i prilično brzu reakciju na pritisak okidača. Jeftiniji pa do srednje skupi kompakti obični imaju kašnjenje koje mnogima ne predstavlja problem, ali prilikom kadriranja pokretnih scena ili subjekata vrlo često morate razmišljati unaprijed, odnosno zabilježiti nešto što će se desiti za frtalj ili pola sekunde. Dakle osim fotografa morate biti i prorok budućnosti – jedna vrlo zanimljiva fotografska disciplina.  DSLR to nema, odnosno ima kašnjenje, ali je ono reda veličine par desetaka milisekundi ili manje.

Treba li vam ogromni zoom u malom tijelu ili ste tehničar?

Spomenuo sam superzoom kompaktne aparate. To su obično kompakti gornjeg cjenovnog ranga koji nakon paljenja, iz nama nepoznatih izvora, izvlače objektiv 2-3 puta dulji od same širine fotića. Čudimo se tome, ali nikad ne idemo dublje istražiti gdje ga sprema. Ima još jedna zanimljiva paralela za one iznad 18, ali ne bi sad o tome.

Uglavnom fotići su to koji imaju zoom objektive reda veličine 12x, 15x, 20x pa čak i 30x, blende obično kod njih idu od f/2.8 do 3.9. Čudne neke brojke, ali to su rezultati malih senzora, zoom objektiva i novih tehnologija. Ako povučemo paralelu sa DSLR svijetom, gdje je takozvani zoom na 20X po nekim guglanjima oko 560mm na DX senzorima, te ako uzmemo blendu recimo f/3 onda je razlika cijene superzoom fotić naspram 500mm f/3 objektiv 1:10, odnosno fotić dobijete za 3 000 kuna, a samo DSLR objektiv za 30 000 kuna.

Slika na ovo dvoje je neusporediva. Superzoom će dati prilično siromašnu slikicu, dok će 500mm dati sliku oštru k’o britva kad malo zatvorite blendu na f/5.6. Mislim da je i cijena neusporediva.  Dalje si sami odgovorite na pitanje.

Želite li sa sobom nositi džepni fotić ili torbicu ‘naramenušu’ odnosno ruksak s opremom?

Kad sam sa kompaktom koji snima ok fotke, koji snima ok HD video, koji ima 5x zoom, kojem drže baterije prilično dugo i koji ide pod vodu obično mogu šetati samo u spido gaćicama i fotografirati. Kad idem sa DSLR koji treba i objektive, eventualno stativ, filtere, rezervni grip baterija, bljeskalicu i tko zna čega sve ne onda bi u spido gaćicama izgledao prilično bedasto.

Dosad nisam uslikao niti jednu fotku u spido gaćicama s kojom bi se pohvalio prijateljima ili, nedajbože, izložio na nekoj izložbi. S DSLRom plus sve što ide uz njega nerijetko napravim fotku koja me dirne pri srcu.

Isječak iz kratkog filma “Jadranski spužva Bob” kojeg sam snimao Olympusom TG-820. Kompakt koji ide pod vodu i koji je reda veličine 2 000 kuna. Da bi uronio DSLR u vodu i imao kontrolu nad njime potrebno je uz fotoaparat i objektive, dodatno tijelo za podvodnu fotografiju – red cijene od oko 3 000 kuna. Ima i jeftinih “vrećica” sustava li ne bih se usudio u taj poduhvat. Nisam imao spido gaćice već kratke hlače za kupanje.

Želite li raditi ozbiljnije fotke, možda i zaraditi koju kunu na njima?

Da! Kupite DSLR.

Želite li razmišljati o tome kako ćete čistiti senzor fotića?

Ne! Kupite kompakt.

Niste načisto što bi i što vam treba?

Kupite oba.

Sad znam još manje!

Da, vrlo moguće, kupnja fotoaparata je težak proces. Razlog tome je što taj sport nije jeftin sport i obično ono što kupite mora zadovoljiti sva vaša očekivanja i potrebe jer u protivnom će vas ganjati osjećaj da ste bacili novac. Znam nekoliko poznanika koji su došli s takvim lamatanjima. Kupio DSLR i skužio da mu kompakt radi ‘ljepše’ fotografije od DSLR. Naravno, DSLR od vas očekuje angažman, sudjelovanje u izradi fotografije, a ne nekontrolirano pritisknanje kažiprstom na sami okidač.

Iva Ružić / Špancirfest 2012
Fotografija sa zadatka “Fotoreportaža” na radionici Digitalne fotografije 14. Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić

HD (1080p) video je danas prisutan na oba tipa fotoaparata  s time da DSLR daje znatno bolje snimke. Live view opcija je danas na oba tipa tako da doista sve ovisi o tome koliki će biti vaš budući angažman u fotografiji i koliko ste voljni aktivno, kreativno, ali i tehnički participirati u izrade svake fotografije.