Kružne bljeskalice

Dosta je problematično pitanje kada fotografirati s bljeskalicom. Budući da je flash na vrhu fotoaparata, rezultati mogu biti prilično zastrašujuće sjene. Jedan od načina je da flash bude što je moguće dalje od objektiva, ali postoji još jedan način: montirati flash bliže objektivu.

Dosta je problematično pitanje kada fotografirati s bljeskalicom. Budući da je flash na vrhu fotoaparata, rezultati mogu biti prilično zastrašujuće sjene. Jedan od načina je da flash bude što je moguće dalje od objektiva, ali postoji još jedan način: montirati flash bliže objektivu. Puno bliže.

Takav flash osmišljen je u obliku prstena i nalazi se neposredno oko objektiva fotoaparata. Izvorno razvijen kao alat za potrebe stomatološke fotografije, izvrstan je za sve vrste makro snimaka. Međutim, brzo je dobio i drugu upotrebu: portret i moda.

Budući da svjetlo prstenaste bljeskalice dolazi točno iz smjera objektiva, strašne oštre sjene potpuno nestaju. Savršeno!

Jedini problem je da takav flash može biti vrlo skup. El Bagatela Deluxe varijanta je ta da koristite flash koji već imate, malo ga doradite i dobijete fini kružni izvor svjetla. Postoji nekoliko načina kako izraditi vlastiti ring-flash. Jedan od njih je i onaj od plastične posude (preciznije upute možete naći ovdje).