“Krk – otok vila” – najkreativniji umjetnički projekt godine

Umjetnički projekt mlade hrvatske fotografkinje Ive Lulić i Centra za kulturu grada Krka pod nazivom Krk – otok vila dobitnik je jedinstvene domaće nagrade za kreativnost i inovativnost u kategoriji projekata u kulturu i umjetnosti koja im je uručena sinoć u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti na Danima kreativnosti i inovativnosti.

Riječ je o ciklusu fotografija kojima je ova mlada umjetnica oživjela poznatu krčku legendu o naseljavanju otoka Krka i susretu došljaka Matana s zlatnom vilom Divÿcom. Projekt je nastao u suradnji autorice i Centra za kulturu grada Krka, a uključio je čitavu otočnu zajednicu, od institucija poput Javne ustanove Priroda i otočnih općina do krčkih vrtićara, osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji su utjelovili likove iz krčke legende.

Zanimljivost je i da su krčke vile i vilenjake za ovu priliku utjelovila i djeca iz karlovačkog Doma Vladimir Nazor s kojima je autorica i započela otkrivanje vilinskih svjetova, krenuvši 2010. godine u realizaciju projekta Vile i vilenjaci Artusi koji je privukao iznimnu pozornost publike i struke i za koji je ova fotografkinja nagrađena i godišnjom nagradom ULUPUH-a za najbolju mladu umjetnicu 2012. godine.

Nakon nekoliko izložbi u Hrvatskoj, ova krčka priča uskoro će biti prikazana i crnogorskoj publici, dok već danas u Molvama, autorica otvara novu izložbu „Podravina između mitova i legendi“ u kojima ponovno spaja povijest i kulturu naših krajeva, uključivanjem u svoj projekt i one koji tu povijest i kulturu svakodnevno žive, stanovnike tih krajeva.