Kompatibilnost Canon objektiva analogni – digitalni

Canon AV1 ima stariji model kućišta koji je podržavao FD navoj. Novi Canon modeli taj navoj ne podržavaju te objektive ne možete direktno šarafiti na digitalni fotoaparat

Darko nam je poslao zanimljivo pitanje. Srećom korisnici Nikon kućišta takvih problema nemaju, šteta što je Canon 1988. godine napravio nepopularan potez te napravio veliki rez u kompatibilnosti sa starijim objektivima i novim tijelima.

Imam analogni fotić Canon AV1 sa dosta objektiva. Zanima me da li bih te objektive mogao koristiti na nekom digitalnom modelu Canona, ili su oni neupotrebljivi na tijelima digitalnih fotoaparata.

Lijepo pozdravljam i zahvaljujem vam unaprijed na odgovoru.

Darko

Canon AV1 ima stariji model kućišta koji je podržavao FD navoj. Nažalost novi Canon modeli taj navoj ne podržavaju te objektive kao takve ne možete direktno šarafiti na digitalni fotoaparat. Međutim postoje adapteri koji vam to omogućavaju.

Naime, 1988. godine s pojavom Canon EOS sustava, Canon je napravio potez koji nije bio omiljen niti jednom korisniku Canon fotoaparata. Dotadašnji FD navoj u potpunosti je zamijenio novim EOS navojem. Zbog toga novi EOS sustavi nisu kompatibilni sa starijim objektivima, recimo za razliku od Nikon F navoja, koje je univerzalan od prvog dana.

Kako sam i napisao već, rješenje je korištenje adaptera, recimo ELEPHOTO adapter čija cijena je oko 125 dolara, ima i jeftinijih modela po cijeni od 30 dolara međutim dosta srozavaju kvalitetu slike. Nešto više od adapteru pronađite na slijedećem linku -> Canon FD to EOS lens adapters.

Ako ima netko drugačija, bolja iskustva, neka pomogne komentarima.