Kako stare fotografije održati “novima”

Većina nas u svojim kućama drži stare fotografije nas samih ili naših roditelja. Neki od nas vole se kroz njih prisjećati starih bezbrižnih vremena, a oni mlađi uživaju u promatranju prošlosti svojih roditelja, djedova i baka iz nekog sasvim drugačijeg kuta.

No sami ne razmišljamo kako će kroz godine upravo tako izgledati naše sadašnje fotografije – zastarjelo, ispucano i pred raspadom.

Da bismo to spriječili, otkrivamo nekoliko načina kojima bismo si mogli pomoći.

Kako kaže ona stara izreka: „Bolje spriječiti nego liječiti.“, tako je naš prvi savjet da već kod fotografiranja izbjegavate direktno sunce. Flare i ostali popularni „umjetnički dodaci“ nisu dopušteni želite li da vam fotografije za dvadeset godine izgledaju kao i prvog dana.

Također, izbjegavajte drvene kutije za pohranjivanje uspomena zato što one sadrže kiseline koje uništavaju vaše fotografije. Najbolji način za spremanje je plastika i materijali slični plastici.

Ne odbacujte svoje stare fotografije u garaže ili na tavane. Oni često nemaju ispravnu ventilaciju niti kontrolirane temperature, pa zbog toga mogu uzrokovati pukotine. Najbolje za držanje takvih stvari jest tamno, hladno i suho mjesto koje će zadržati boju i spriječiti površinu fotografije od pucanja.

Ako se fotografija potrga, nipošto nemojte koristiti salotejp. Nadamo se da ovaj dio ne trebamo objašnjavati.

Kod zabavljanja s negativima, obavezno nosite rukavice. Prljavština, prašina i ostale bakterije mogu uzrokovati štete na fotografskom papiru.

I na kraju, dok još možete i dok su one još cijele, skenirajte fotografije i držite ih i u digitalnom obliku. Tako ćete uvijek imati rezervu.

Nadamo se da smo barem malo pomogli, te da ćete se prisjetiti naših mudrih savjeta kod budućeg pohranjivanja fotografija, a uspomena sa njih sjećati se kao da su bile jučer.

Izvor