Mali savjeti – Kako najbolje dočarati jesenske boje

Crvena, žuta, smeđa, tamno zelena, ponekad i siva, boje su koje svake godine iznova ispunjuju sliku jeseni. Dakako, za nas je bitnije na koji ih način što bolje primijetiti i zabilježiti fotoaparatima. No, rijetki su slučajevi kad vidite lošu fotografiju jesenske eksplozije boja.

Evo nekih savjeta kako postići upravo suprotno.

Istraživanje! Istražite ideje, prošečite prirodom, potražite primjere na Internetu. Razmislite o korištenju filtera. Uzmite si vremena i razmišljajte o kombinaciji boja, motivu. Ukoliko je s vama osoba koja nosi odjeću crvene, žute ili neke od divnih jesenskih boja, iskoristite je i stavite u kadar. Primjenite sve što ste dosad naučili i napravite odlične fotografije.

Igranje s dubinskom oštrinom također može uvelike pomoći. Fokusirajte se na ono što je ispred vas, a ostalo smjestite u pozadinu i neka bude blago zamućeno, na taj će način boje pronaći svoj put jedna do druge i na kraju se stopiti – igrajte se bokehom.

Ako vas ipak najviše muči tamno jesensko svjetlo, istražujte i nađite put do svjetlijeg. Krećite se oko subjekta koji fotografirate. Najbolji primjer za to je, recimo drvo. Pronađite najljepše drvo jeseni oko kojeg se možete okretati punih 360 stupnjeva i promatrajte što se događa sa lišćem, na svakoj strani ono poprima drugačiju boju. Budite strpljivi i sigurni u ono što radite i pravi kadar će se već pojaviti.