Jazz Moments by Jelenski

Otvorenje fotografske izložbe „Jazz Momnets by Jelenski“ 09.11.2011. u 19,30h sati u galeriju Laval Nugent, Vodnikova 4, Zagreb – 35 samostalna izložba umjetničkih fotografija Željka Jelenskog.

Otvorenje fotografske izložbe „Jazz Moments by Jelenski“ 09.11.2011. u 19,30h sati u galeriju Laval Nugent, Vodnikova 4, Zagreb – 35 samostalna izložba umjetničkih fotografija Željka Jelenskog.

Ovo je treća izložba u ciklusu jazz fotografija Željka Jelenskog pod nazivom „Jazz Momnets by Jelenski“. Prethodne dvije pod nazivima „Jazz me up by Jelenski“ koja je bila održana 2009. godine u Jazz Clubu u Zagrebu i „Downtown Jazz by Jelenski“ koja je bila održana u knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu 2010. godine.

Željko Jelenski 2009. godine izdao je i knjigu fotografija jazz muzičara pod nazivom „Jazz Me Up by Jelenski“ koji su u zadnjih dvadeset godina nastupali u Zagrebu.

Na otvorenju izložbe biti će promoviran i artistički kalendar „Jazz Momnets 2012“ sa dvanaest stranica vrhunski fotografija jazz muzičara (Stacey Kent, Pharoah Sanders, Big Daddy Wilson, Macy Gray, Kurt Elling, Bobby Broom, Diana Krall, Billy Cobham, Dr. John, Justin Faulkner, David Murray i John Scofield)., formata 50 x 70 cm za 2012. godinu, a može se kupiti po promotivnoj cijeni od 90,00 kuna.

O autoru

Željko Jelenski, umjetnički fotograf, rođen je 23.11.1961. u Zagrebu, Hrvatska.

Željko Jelenski je fotograf koji stvara već dvadeset tri godine i pripada naraštaju koji je rastao s buntovnim duhom zagrebačkog Novog vala kojemu umjetnost nije bila samo posao ili pozerstvo nego doista i način življena. Vrhunski je stilist i do danas je održao 35 samostalne izložbe. Sudjelovao je i na 16 skupnih žiriranih izložbi.

Od samih početaka bavljenja fotografijom Jelenski se specijalizirao za portretnu koncertnu fotografiju, a do danas u njegovom portfoliju možemo naći mnoge svjetske glazbenike poput Franka Zappe, Santane, Davida Bowieja, Tine Turner, Keitha Richardsa, Lou Reeda, Skin (Skunk Anansie), Sky (Morcheeba), Johna Mayalla, Roberta Planta, Jimmyja Pagea, Joea Cockera, Stinga, Brucea Springsteena, Lennyja Kravitza, Hueya Morgana (Fun Lovin Criminals), The Edggea (U2), Micka Jonesa (The Clash), Alicea Coopera, Roberta Smitha (The Cure), Trickyja, Mobyja, Iggy Popa, Nicka Cavea, B.B. Kinga, Marcy Gray, Stacey Kent, Patriciju Barber, Jamesa Cartera, Sonnyja Rollinsa, Stevea Vaija, Henry Rollinsa, Bryana Ferryja, Billya Idola, Petera Gabriela i stotine drugih glazbenika, čije fotografije nose osobni izračaj autora. Priprema i foto-monografiju o svjetskim rock glazbenicima velikog formata na tristo stranica pod nazivom Rock ‘n’ Roll On Stage by Jelenski.

Godine 2009. izdao je knjigu fotografija jazz glazbenika koji su u zadnjih dvadesetak godina nastupili u Zagrebu (Croatia), pod nazivom “Jazz Me Up By Jelenski”, za koju je 2010. godine na manifestaciji Photodays u Rovinju (Croatia), pohvaljen u kategoriji za publicistiku.

Prije desetak godina Jelenski se počinje sve više zanimati za fotografiranje krajobraza i specifičnih detalja prirode, gdje na svojim fotografijama daje vlastiti pogled na prirodne ljepote Hrvatske.

Jelenski je fotograf koji na svojim fotografijama prirode redovito stvara metafizičke studije, jedan je od rijetkih kojemu je kamera oruđe spoznaje, a ne tek puki registrator prirodnih ljepota od kojih zastaje dah.

“Riječ je o svestranu fotografu kojemu je svaki snimak umjetnički unikat, kojemu je priroda najuzbudljiviji izazov. Jelenski ima japansko poštovanje prema prirodi u kojemu motiv postaje najraskošnija vizura”, Marina Tenžera, Vjesnik.

Foto-monografijom grada Lubenica s otoka Cresa koju izdaje 2010. godine, pod nazivom “Drevnost u sadašnjosti – Lubenice”, Jelenski je stvorio jedinstven i neponovljiv spomenar Lubenica ili fotografsku legendu.

Trenutno radi na foto-monografiji otoka Paga koja će obuhvaćati strukturalne kamene detalje koji su jedinstveni za taj otok. Foto-monografija Paga pod nazivom “Structures / Strukture“ bit će realizirana 2012. godine.

Ove godine bio je finalista i dobio drugu nagradu na zboru fotoreportera za fotografiju godine za kulturu i umjetnost, a za portretnu koncertnu fotografiju pjevačice Skin iz grupe Skunk Anansie.