James Clancy – Border Country

U petak 21. listopada u 20h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba irskog fotografa i filmskog producenta Jamesa Clancya pod nazivom Border Country. Biti će izloženo 26 crno-bijelih fotografija velikog formata. Na otvorenju izložbe biti će autor, a izložba ostaje otvorena do 3. studenog 2011.

U petak 21. listopada u 20h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, otvara se izložba irskog fotografa i filmskog producenta Jamesa Clancya pod nazivom Border Country. Biti će izloženo 26 crno-bijelih fotografija velikog formata. Samom otvorenju će prisustvovat i autor, a ista ostaje otvorena do 3. studenog 2011.

Djelo “BORDER COUNTRY” inspirirano je pisanjem Tome Akvinskog. Priloženi stih je važan i relevantan za vrijeme u kojem živimo budući da pokriva sve poznate i nedobrodošle teritorije emocionalnih krajolika koji daju okus neizvjesnosti, bojazni, straha i mraka uzrokovanog  situacijom nepotpune kontrole što je u ovom času poznata situacija mnogim ljudima diljem svijeta. U početku priroda prenosi konfuziju duha gdje nema vidljivih cesta da nas vode. Interijer i dvorište kuće ukazuju na mjesto gdje je vladao prosperitet i red stvari no zbog okolnosti I loših izbora, propadanje i nered zamjenjuju svoju nekadašnju suprotnost. Posjećujući scenu više puta, pažljivo je proučavajući i testirajući odraze istina – napravljena je odluka. Prema kraju serije fotografija postaje manje oštra namećući pitanje: je li se promijenila perspektiva ili je protagonist bliže sam sebi. Odgovor nije dan, priča ima otvoreni kraj Gledatelj mora odlučiti. Ovaj je ciklus autobiografski.

James Clancy

O autoru

James Clancy: Fotograf / Sineast

Završio školu fotografije o tehnikama u tamnoj komori 1998. u St John’s Central College, Cork City.
Studirao filmsku produkciju u Cork Film Centre 1999 – 2001.

Započeo se baviti fotografijom i filmskom produkcijom 1998. nakon što je radio na području glazbe od 1990, izdao nekoliko samostalnih ploča te imao brojne turneje u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj i Europi. Započeo je pisati, producirati, snimati te režirati kratke filmove koji su bili prikazani na filmskim festivalima u Corku i Galway. Dobitnik nacionalne nagrade za scenarij za irsku televiziju u ožujku 2000. Počeo je izlagati snimljena djela u listopadu 2000. u Arts Trail-u u Corku.

Sudjeluje u skupnoj izložbi poznatoj kao ‘Bandicoot’ u Corku, zaslužan za poticanje eklektičke mješavine pisaca, glazbenika, likovnih umjetnika i DJ-a. Umjetnici uključuju: Will Oldham, Squarepusher, Fugazi, Handsome Family, The Ex, Cobra Killer, Aphex Twin, Senor Coconut, John Robb, Plaid, Caribou da nabrojimo samo neke.

Radio je na pobjedničkom filmu Cannes Palme D’or 2005. ‘The Wind that Shakes the Barley’ (Vjetar koji njiše ječam). Počeo je izlagati 2006., a do danas imao je desetak samostalnih izložbi. Kontinuirano izlaže u Irskoj, a u Hrvatskoj mu je ovo treća izložba.