Izložba ”Nova škola” u Galeriji VN

ZAGREB – U galeriji knjižnice i čitaonice Valdimira Nazora, u četvrtak u 19 sati,  1. ožujka otvara se izložba fotografija studentice fotografije na ADU  Petre Mrše ”Nova škola”.

”Petra Mrša, poput svoje slavne kolegice, u ciklusu Nova škola fotografskim aparatom prati dječaka iz njoj bliske obitelji: trogodišnjaka Lovru, i njegovu mamu Ivu. No, nije samo magnetska pojava djeteta u njegovu carstvu, koloristički izražajnom i nijansiranom interijeru, ono što povezuje ta dva ciklusa: to je prije svega razotkrivanje psihičkih stanja malih bića, i vizualno bilježenje njihova odnosa s najbližima.

Tako dječaka i njegovu mamu pratimo kroz svakodnevne aktivnosti kroz koje se u najranijoj dobi učvršćuje veza između roditelja i djeteta i uvodi odgoj: kupanje, spavanje, igra, hranjenje. U toj njihovoj bliskosti i povezanosti, osim ostalih članova obitelji koji su i doslovno u drugom planu, naslućuje se i prisustvo treće osobe: Lovrine sestrice koja će doći na svijet za vrijeme nastanka ovog fotografskog ciklusa.

Dolaskom još jednog djeteta, fina struktura odnosa između Lovre i njegove mame dodatno se uslojava, a time, posljedično i čitanja ponuđenih nam dječakovih raspoloženja i reakcija.” iz predgovora Jasne Jakšić

Izložba ostaje otovorena do 16. ožujka.