Izložba: Nezavisni prostori – prostori nezavisnih

Otvorenje izložbe Nezavisni prostori – prostori nezavisnih u petak 25. rujna 2015. godine u 19 sati, u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu.

Izložba “Nezavisni prostori – prostori nezavisnih” je hod kroz društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Korištenjem tih prostora, kao i samom borbom za njihovo korištenje, kroz posljednjih se dvadeset godina u lokalnim sredinama diljem Hrvatske realiziraju vrijedni kulturno-umjetnički sadržaji, generiraju nova znanja, a sama zajednica se okuplja i osnažuje. Povijest prostora nezavisne kulture stoga je istovremeno i povijest participativnosti, eksperimenta, društvene kritike, pregovora i inovacije. Izložba dokumentira jedan dio te povijesti, s naglaskom na njen otvoreni kraj i aktualne probleme nedostatka adekvatnih prostora s kojima su organizacije nezavisne kulture u pojedinim sredinama suočene. Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac.

Splitsko izdanje izložbe “Nezavisnih prostora – Prostora nezavisnih” organiziramo u suradnji s Multimedijalnim kulturnim centrom u Splitu gdje će ona biti predstavljena u petak 25. rujna 2015. godine u 19 sati, u sklopu samostalne izložbe dizajnera Dejana Dragosavca Rute koji već 20 godina marljivo daje vizualni jezik onome što nazivamo nezavisnom kulturom i civilnim društvom. Otvorenje Rutine izložbe Studije slučajeva u MKC-u zakazano je za dan ranije, u četvrtak, 24. rujna u 20 sati.

Izložba se može pogledati svakog dana od 14 do 21 sati, a ostaje otvorena do 8. listopada.

Izložba Nezavisni prostori – prostori nezavisnih premijerno je postavljena u lipnju ove godine, u sklopu 8. Clubture Foruma u Karlovcu, a nastala je u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger / Centar za dokumentiranje nezavisne kulture i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva.

Nastanak izložbe financijski su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja za društveni razvoj.