Izložba kolaža, fotografija i crteža – Miljenko Horvat

U utorak 24. siječnja u Galeriji Academia moderna otvorit će se izložba Miljenko Horvat: Imam veliki nedostatak: nemam nikakvu teoriju; kolaži, fotografije i crteži 1957. – 1994. kustosice Janke Vukmir, u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost.

U utorak 24. siječnja u Galeriji Academia moderna otvorit će se izložba Miljenko Horvat: Imam veliki nedostatak: nemam nikakvu teoriju; kolaži, fotografije i crteži 1957. – 1994. kustosice Janke Vukmir, u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost.

Miljenko Horvat (Varaždin, 1935.), arhitekt, slikar, grafičar, fotograf, pisac i pjesnik, ilustrator, i kolekcionar, u svijet umjetnosti ulazi 50-ih godina prošlog stoljeća, kao najmlađi član grupe Gorgona. Čitav je život radio kao arhitekt, predavač i dizajner u Parizu, Francuska i Montrealu, Kanada. Iz Zagreba je otišao 1962. godine, a vratio se nekoliko godina po umirovljenju, 2008., gdje i sada živi. Samostalno je posljednji puta u Zagrebu izlagao 1965. Iste godine je kao član grupe Gorgona bio je autor anti-magazina Gorgona 7. Izlagao je i u sklopu izložbi Novih Tendencija 5, 1973. godine. Radio je kompjuterske grafike i bio su-urednik i suizdavač prve publikacije o računalnoj grafici “Art ex machina”, 1972. i kolekcije “1+1”. Izlagao je na više od 150 izložbi u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Aziji.

Njegovi se radovi u brojnim javnim, muzejskim i korporativnim zbirkama poput: Museum of Modern Art, New York; Museum of Fine Arts, Montreal; Musee d’Art Contemporain, Montreal; Musee du Quebec, Quebec; Stedelijk Museum, Amsterdam; Museum of Modern Art, Haifa, Izrael; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka; Muzej Macura, Beograd; Department of External Affairs, Ottawa; Carleton University, Ottawa; Universite de Sherbrooke, McGill University, Montreal, Teleglobe Canada; Air Canada te privatne kolekcije Coppenrath & Ass. Montreal; Marinko Sudac, Zagreb itd.

Umjetničke anti-stavove s kojima je sudjelovao u Gorgoni i dijelio ih s ostalim članovima ove grupe, provlači kroz svoje ukupno stvaralaštvo, od 50-ih godina prošlog stoljeća, tijekom 60-ih, u vrijeme dok je Gorgona djelovala do 1966., te kasnije, nakon odlaska iz Zagreba, prvo u Pariz, gdje radi većinom kolaže, crteže i visokokontrastne fotografije. Nakon odlaska u Kanadu, 70-ih godina bavi se računalnom umjetnošću kao autor i kao izdavač, a istodobno uz rad na grafičkom polju prolazi kroz crtački i izlagački svoje najproduktivnije razdoblje crta, slika, fotografira i putuje; bavi se kolekcionarstvom.

Na izložbi su predstavljeni izbor iz kolaža sa Horvatove posljednje zagrebačke samostalne izložbe iz 1965., fotografije koje su u posjedu Canada Art Bank, izbor crteža od 1957. – 1994. godine. i knjiga crteža Juliette, ukupno 32 njegova djela.

Otvorenje, utorak, 24. 1. 2012, u 19 sati