Izložba Juliena Duvala najavila 7. foto dane mladih

 

Ovog tjedna Karlovac postaje središte kreativnosti, umjetnosti i kulturnih zbivanja za mlade. Ususret 7. foto danima mladih, u prekrasnom ambijentu Staroga grada Dubovca, otvorena je izložba fotografa francuskog podrijetla Juliena Duvala „Vision of Sounds“. Za samo dva dana, u Karlovac će pristići mladi fotografi iz Crne Gore, Nizozemske, Srbije, Hrvatske, SAD-a, Španjolske i Italije koji će se od 10. do 15. kolovoza natjecati za titulu najboljeg. Bogat popratni program sadrži PickUp Music Festival koji u Karlovac dovodi Let3 i prvi put u karijeri Jinxe, u sklopu Filmskog Attachmenta prikazat će se film „Raspjevana ulica“, a 8 izložbi fotografija cijeli Karlovac pretvara u veliki galerijski prostor.

Foto dani mladih ovog tjedna Karlovac pretvaraju u središte kulturnih zbivanja za mlade fotografe. Na 7. foto danima mladih prvi će se put okupiti međunarodni sudionici iz cijelog svijeta koji će se u trima kategorijama (Turistička, Umjetnička i Reklamna fotografija) natjecati za titulu najboljeg. O svemu će odlučivati žiri, u sastavu Lili Zaneta, Denis Stošić i Dinko Neskusil, koji će tijekom triju dana natjecateljskog programa pratiti njihov rad, suradnju s modelima, ali i kreativna rješenja koja će uhvatiti objektivima svojih fotoaparata.

Izložbom fotografija „Vision of Sounds“ u romantičnom ambijentu Staroga grada Dubovca najavljeno je ovogodišnje izdanje festivala. Osnovni motiv izložbe koji se proteže kroza sve fotografije jest trenutak, odnosno emocija inspirirana glazbom. „Želio sam na neki način dati inspiraciju mladim fotografima i pokazati im da i glazbena fotografija može biti umjetnička te da je, bez obzira na snažnu konkurenciju, ipak moguće pronaći svoj put u svijetu festivalske fotografije“, rekao je Julien Duval na otvorenju izložbe.

Osim izložbe Juliena Duvala, tijekom Foto dana mladih u Karlovcu će biti postavljeno još sedam izložbi fotografija koje će cijeli Karlovac pretvoriti u velik galerijski prostor. Sve su izložbe besplatne, a bit će postavljene u Gradskom muzeju Karlovac, u Slatkovodnom akvariju – Aquatici, Galeriji ZILIK i duž Šetališta dr. Franje Tuđmana. Najatraktivnije su svakako noćne izložbe koje fotografije donose na karlovačke ulice i približavaju ih cjelokupnoj javnosti te je na taj način osvješćuju o samoj umjetnosti fotografije.

Edukativni program festivala sačinjavaju tri zanimljiva predavanja. Goran Vrakela govorit će o event-fotografiji, Sanja Zanki o organizaciji festivala za mlade, a Boris Štromar o vrlo zanimljivu području: astrofotografiji. Dio edukativnog programa jest i debata o vrlo aktualnoj temi, debata u kojoj će sudionici razmijeniti mišljenja o tome „Koliko Instagram i društvene mreže umanjuju umjetničku vrijednost fotografije?“.

Važan dio popratnog programa Foto dana mladih je i PickUp Music Festival koji ove godine ima dosad najzanimljivije i najatraktivnije izvođače. Let3 i Jinxi će 10. i 11. kolovoza u Starom gradu Dubovcu atmosferu Festivala dovesti do usijanja, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da je ovo prvi nastup Jinxa u Karlovcu u čitavoj njihovoj karijeri! Osim dva glavna headlinera, Festival će ugostiti i brojne mlade bendove jer se od samog osnutka Festivala naglasak stavlja na predstavljanje mladih umjetnika i njihova glazbenog stvaralaštva.

Filmski Attachment, filmski program festivala, na dosad najvećem postavljenom jedanaestometarskom projekcijskom platnu, donijet će pravu filmsku poslasticu. Nagrađivani film „Raspjevana ulica“ bit će prikazan ispred kina Edison u nedjelju, 13. kolovoza.

Foto dani mladih već treću godinu zaredom oživjet će karlovačke ulice svojim jedinstvenim programima u kojima, uz sudionike, imaju priliku sudjelovati i svi građani. Osnovna ideja Festivala jest popularizirati umjetnost fotografije te mlade fotografe osnažiti i usmjeriti prema profesionalnom bavljenju fotografijom. Dosadašnji rezultati pokazuju da upravo nakon sudjelovanja na Foto danima mladih, sudionici Festivala zaista upisuju Odsjek snimanja na Akademiji dramske umjetnosti i na taj način određuju svoj profesionalni put.

Foto dani mladih – međunarodni festival fotografije mladih tijekom godina profilirao se kao jedno od najvećih događanja za mlade fotografe u Hrvatskoj i regiji. Riječ je o jedinstvenu projektu koji umjetnošću fotografije promovira turističke potencijale i ljepote Hrvatske te mlade fotografe informira, educira i upoznaje s hrvatskom prirodnom i kulturnom baštinom, ali i s raznim vrstama umjetnosti. Također, mladima pruža priliku za afirmaciju, edukaciju, ali i natjecanje, a gradu domaćinu cijeli niz popratnih kulturnih programa poput glazbenih koncerata, filmskih projekcija i izložbi. Festival se svake godine održava u drugom gradu, a u svojih sedam godina organizacije posjetio je Kutinu, Veli Lošinj, Zadar, Pulu i tri godine Karlovac. Dosad je u programima sudjelovalo više od 300 mladih fotografa, a organizatori i sudionici svakog dana primaju priznanja za svoj rad i postaju značajni na regionalnoj kulturnoj sceni.