Zadar – izložba Ive Pervana i Monike Petrović

U četvrtak, 22. prosinca, u 18 sati, u Muzeju antičkog stakla, Zadar, otvaraju se dvije izložbe: ‘Anđeli bez granica’ fotografa Ive Pervana te ‘Stakleni anđeli’ Monike Petrović. Otvorenje prati božićni koncert Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva Zoranić.

‘Ovogodišnja je naša izložba kojom obilježavamo božićne blagdane na tragu lanjske kada je u Muzeju antičkog stakla bila postavljena izložba ‘Ususret božićnoj svjetlosti’ proslavljenog našeg vitrajista Marina Botterija. Ove će nam se godine predstaviti vrhunski naš fotograf Ivo Pervan, a poveznicu sa staklom koje je središte djelatnosti našeg muzeja činit će izložba Monike Petrović, inače djelatnice Arheološkog muzeja Istre. Tako smo spojili fotografsku izložbu s izložbom staklenih anđela i vitraja. Ujedno, odmah po završetku svečanosti otvaranja izložbe HPGD Zoranić će u Muzeju održati božićni koncert’, kazao je, predstavivši goste Ivo Fadić.

Ivo Pervan je ispričao kako je nastala izložba ‘Anđeli bez granica’  koja je svugdje gdje je bila predstavljena izazvala oduševljenje publike: ‘Moja, odnosno priča ove izložbe započela je kada sam snimajući hrvatsku kulturnu baštinu po našim crkvama i katedralama, osobito onim u Hrvatskom zagorju primijetio predivne anđele koji su postavljeni vrlo visoko često, osim, naravno, kada ih je kipar ugrađivao i postavljao, prolazili nezapaženi. Došao sam na pomisao da bih te anđele mogao ‘skinuti dole’ i pokazati ljudima. Tu sam svoju zamisao prenio ljudima koji vode firmu Prizma iz Zagreba i koji su mi potom poklonili fotoobjektiv vrijedan oko 12 tisuća eura s kojim sam mogao početi raditi na tim fotografijama. Izložba je prvo bila postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a potom u Vukovaru, u jednoj od zgrada obnovljenog dvorca Eltz. Inače tužni i smrknuti ljudi toga kraja s izložbe su odlazili ozareni osmjesima. Na fotografijama su, osim hrvatskih, prikazani i anđeli brojnih svjetskih metropola. Anđele Mainza, Rima, Beča, Kolna, Sofije i ostalih europskih gradova snimio sam kada bi, u pauzama svojih izložbi o hrvatskoj prirodnoj i kulturnoj baštini koje je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova, šetao ulicama tih gradova.’

Na izložbi ‘Anđeli bez granica’ Ivo Pervan će predstaviti oko 60 fotografija, od kojih ih je šest velikog formata. Monika Petrović je kazala kako je u staklu počela raditi prvo s vitrajima, a kasnije izrađivati anđele od stakla. Ona će predstaviti oko 100 staklenih anđelića i tri vitraja. (zadarskilist.hr)