Izložba fotografija mladih autora Foto dana mladih obilazi svijet

Ove godine po prvi puta izložba fotografija sudionika Foto dana mladih obilazi svijet, odnosno 9 gradova u 8 zemalja svijeta i otvara se u ponedjeljak 15.05.2017. godine. Izložbe su dio projekta «Globalne izložbe mladih fotografa» koji je po prvi puta pokrenuo organizacijski tim Foto dana mladih. Izložbe u zemljama svijeta prikazuju prirodne i kulturne ljepote Hrvatske koje su sudionici fotografirali na Foto danima mladih pa osim afirmacije mladih fotografa, izložba promovira i Hrvatsku. Od ponedjeljka 15.05.2017. godine izložba se može pogledati i u Centru za mlade Grabrik u Karlovcu, gradu domaćinu Foto dana mladih.

U partnerstvima s udrugama mladih i umjetničkim udrugama izložbe će se održati u Brazilu (Juazeiro), Nizozemskoj (Almelo), Bugarskoj (Sofia), Francuskoj ( u Nantes i Le Puy en Velay), Makedoniji (Prilep), Kosovu (priština), Litvi (Vilnius) i Karlovcu u Hrvatskoj.
Sedmo izdanje Foto dana mladih, u organizaciji Udruge ‘Izvan fokusa’, održava se od 10. do 15. kolovoza 2017. u Karlovcu. Prijave su otvorene do kraja svibnja, a na manifestaciju se mogu prijaviti svi mladi fotografi u dobi od 16 do 21 godinu iz cijeloga svijeta. Osim natjecanja u kategorijama turističke, reklamne i umjetničke fotografije, mladim fotografima nude priliku proći kroz intenzivan program putem kojeg razmjenjuju svoja znanja i vještine, učeći od istaknutih fotografa te imaju priliku napraviti prve korake u svojoj karijeri.
„Foto dani mladih najbolji su potez koji sam napravila kao mlada fotografkinja. Pomogli su mi da stvorim mrežu ljudi od kojih uvijek mogu nešto naučiti, ali i mrežu prijatelja“, Mirna Marić, fotografkinja koja je na manifestaciji sudjelovala dva puta i oba puta osvajala nagrade.
Foto dani mladih projekt je koji kroz umjetnost fotografije promovira turističke potencijale i ljepote Hrvatske te mlade fotografe informira, educira i priprema za njihov budući posao. Projekt uz turizam i reklamnu fotografiju promiče fotografiju kao umjetnost te mladim fotografima pruža priliku da se dodatno upoznaju s njom, pokažu što znaju, međusobno razmjenjuju iskustva i nauče nešto novo.

Uz dio koji je posvećen ljubiteljima fotografije, ova manifestacija namijenjena je i posjetiteljima, a donosi i izložbe fotografija diljem Hrvatske i svijeta, radionice, predavanja te atraktivni filmski i glazbeni sadržaj u festivalskom dijelu programa. Po prvi puta konkurencija je otvorena za mlade iz cijelog svijeta, odnosno njih 50 najboljih iz selekcije prijava, a natjecat će se za titulu najboljeg.