Izložba fotografija Igora Tomljenovića u Kaštel Lukšiću

U petak, 4. svibnja, u 20 sati, u Dvorcu Vitturi, u Kaštel Lukšiću  održati će se otvorenje  izložbe fotografija Igora Tomljenovića u kojima se bavi motivima Kaštela prezentiranima panoramskim formatom. Svečanosti otvorenja doprinjeti će ženska klapa “Štorija”,  i muška klapa”Kurenat”, a druženje uz domjenak omogućiti će hotel Medena.

Izložba ostaje otvorena do 21.svibnja.

Autor senzibilno iščitava vremenske znakove na arhitekturi. Komponiranjem  njezinih oblika i formi u korenspodenciji sa prirodnim okružjem, otkrivanjem patina i erozija ili pak ožiljaka nastalih zubom vremena i ljudskom rukom dobiva sugestivne, razotkrivajuće slike malih urbanih jezgri i izdvojenih detalja. Zajedno svjedoče o kontinuitetu života i njegovu prolasku.

Motiv svakodnevan i običan (osobito lokalcu), osobnim autorskim pristupom, intuicijom, promišljenošću, te eksperimentiranjem suvremenim digitalnim i tehničkim sredstvima, učinjen je drugačijim.

Postignut je odmak koji će osupnuti kako lokalca tako i pridošlicu. Promatrajući ove fotografije osobito se kod domaćeg čovjeka,  može pojačati osjećaj tjeskobe, neizvjesnosti, nepomičnosti i isključivosti koji su nametnuti u općoj ekonomskoj krizi i posljedicama koje ona donosi. U svakom umjetničkom djelu pa tako i u fotografiji svakako možemo tražiti  i odjeke autotrefleksije.

Fotografije nam se otkrivaju u neobičnom, slikarskom svjetlu i bogatom tonalitetu. Podastiru nam psihičke naboje grada uronjenog u melankoliju, u graničnu stvarnost.

Sivo  dominira slikom i ona njime dobiva na eleganciji, svojevrsnoj profinjenosti. Koliko god sivilo priziva negativne konotacije ono je pozitivno po svom likovno-estetskom potencijalu kojeg udahnjuje prisustvom u nekoj boji…iz predgovora, Mirela Duvnjak

Igor Tomljenović je karijeru u fotografiji započeo tijekom školovanja u Križanićevoj gimnaziji u Zagrebu u Centru za kulturu i umjetnost, radeći za tadašnje časopise kao foto-reporter. Od 1988. do godine 2000. boravi u Australiji. U Australiji etablira svoj fotografski studio u Melbourneu i dobiva angažmane u vodećim reklamnim agencijama. Upisuje “Griffith University” na Gold Coast, Bachelor of Arts Course, ubrzo završava i poslijediplomski studij, Honours Degree, s temom ‘Transgressive Image: Sex, Body and Gender’. Radi kao likovni kritičar i organizator japanskih izložbi u svijetu. Autor je 5 umjetničkih knjiga izdavača ArtNet Academy u Japanu. Autor je niza samostalnih izložbi u Melbourneu, Gold Coastu, Brisbaneu, Zagrebu, Rijeci i Splitu. Danas živi i radi u Kaštel Novom. Član je ULUPUH-a u Zagrebu i dobitnik mnogih strukovnih nagrada.