Izložba fotografija Fotokluba Zagreb: „Fotografija godine 2011“

U Galeriji Fotokluba Zagreb na trećem katu, Ilice 29 u Zagrebu, u utorak, 20. prosinca otvara se skupna izložba fotografija članica i članova Fotokluba Zagreb pod nazivom  „Fotografija godine 2011“. Izložba se otvara u 19 sati u sklopu tradicionalnog  predbožićnog domjenka članova kluba, njihovih članova obitelji, prijatelja i suradnika. Izložba ostaje otvorena do 6. siječnja 2012.

Riječ je o četvrtoj i posljednjoj u nizu ovogodišnjih klupskih natječajnih izložbi, kojoj su prethodile izložbe pod nazivom: “Foto-opus nagrađenih 2010.”, koju su činili nagrađeni radovi sa domaćih i međunarodnih izložbi u prošloj godini, a priredili smo je u ožujku, zatim izložba pod nazivom: „Zagreb i Zagrepčani 2011“, koju smo priredili povodom obilježavanja Dana grada Zagreba u lipnju i najzad izložba pod nazivom; „Najkolekcija – 2011“,  koju smo priredili u studenom. Sve one su svjedočanstva i svojevrsno ogledalo dinamičnog i bogatog života kluba i svekolikog stvaralaštva i  umjetničkih potencijala njegovih članova.

Na ovoj zložbi  izloženo  je 58 radova, koje je odabrao žiriranjem stručni žiri u sastavu: Valentina Bunić, Senka Jurković Gros i Biljana Knebl. Teme izložbe su – slobodna i noćna fotografija.

Povodeći se prije svega  tehničkim kvalitetama i estetskim umjetničkim kriterijima fotografskog medija žiri je dodijelio nagrade i pohvale za najbolje radove.

U kategoriji – Slobodna tema prva nagrada pripala je Robinu Pretkoviću za fotografiju „Going on“, drugu nagradu dobio je Damir Pildek za fotografiju „ Velebitsko jutro“, a treću nagradu dobio je Zvonimir Rendeli za fotografiju: „Tuplis & Ashtray“. Pohvale su dobili: Dren Butković za fotografiju „Dan poslije“, Marko Đukić za fotografiju „Model 3“ i Neda  Rački  za fotografiju „Slike grada“.

Slobodna tema 1. nagrada Robin Pretković - Going on
Slobodna tema 2. nagrada Damir Pildek - Velebitsko jutro
Slobodna tema 3. nagrada Zvonimir Rendeli-Tulips & Ashtray
Pohvala - Dren Butković - Dan poslije
Pohvala - Marko Đukić - Model 3
Pohvala - Neda Rački -Slike grada

U kategoriji – Noćna fotografija, prvu nagradu dobila  je Ksenija Španec za fotografiju: „Kišna noć“, drugu nagradu dobila je Karmen  Stošić za fotografiju: „Praška noću“, a treću nagradu dobio je Zoran Jelača za fotografiju: „Noccturno“. Pohvale su dobili: Željko Novaković za fotografiju: „Markov trg“ i Zvonimir Rendeli  za fotografiju „Adrian Stout“.

Noćna fotografija 1. nagrada - Ksenija Španec - Kišna noć
Noćna fotografija 2. nagrada - Karmen Stošić - Praška noću
Noćna fotografija 3. nagrada - Zoran Jelaca - Noccturno
Pohvala - Zvonimir Rendeli -Adrian stout
Pohvala - Željko Novaković -Markov trg

Bilo bi nepravedno nekoga posebno isticati, uostalom istaknuti su najbolji – samom dodjelom nagrada i pohvala. Potrebno je, ipak, reći da su radovi nagrađenih autora u odnosu na ostale primljene radove -sadržajniji i stvaralački studiozniji, te da su ujednačeni po kvalitetu i stilskim odrednicama.

Bez obzira što izložba ne donosi nova neka ili pak avangardna rješenja, pošto autori nisu ni u tematici ni u tehnici napustili svoje već oprobane i uhodane okvire, možemo s pravom zaključiti da izložba sadrži samo dobre fotografije, kakve smo već navikli gledati u galeriji kluba.

Primljeni i izloženi radovi ulaze u svojevrsnu Zbirku digitalne fotografije Fotokluba Zagreb koja predstavlja značajnu osnovu i podlogu za formiranje reprezentativnih kolekcija kojima će se Fotoklub Zagreb ubuduće predstaviti na izložbama doma i u svijetu.

I na kraju treba istaći, da izložba zaslužuje puno priznanje i uvjerenje, da kao i uostalom prethodne izložbe donosi dah  novih i bogatijih sadržaja u klupskoj produkciji i pokazuje na još inventivnije putove klupskog i autorskog stvaralaštva. Kao posljednja manifestacija ove godine, izložba predstavlja svojevrsnu simboliku putovanja, a u svojem radu smo došli do spoznaje  da nije najvažnije stići do postavljenog cilja, već je važniji put, koji tome prethodi.

Dakle ovom izložbom klub ne zaključuje svoj put, on ide dalje!

Vinko Šebrek

Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb