Izložba fotografija Davora Curića “U prolazu”

U prostorijama caffe bara “LP”, od 21. listopada istaknuti zagrebački fotograf Davor Curić izlaže samostalnu seriju fotografija pod nazivom “U prolazu”. Ovaj ciklus radova predstavlja sporadične i spontane ulične prizore koje je autor ulovio u šetnji gradom, a ukoliko ste zainteresirani, možete ih pogledati do 10. studenog na adresi Račkoga 11 u Zagrebu. Svečano otvorenje je u petak, u 19 sati.

“Svakodnevno šetajući zagrebačkim ulicama prepoznavao je i bilježio prizore koje obično oko uglavnom zanemari, zaboravi ili najčešće niti ne primjeti. Njegove fotografije ne služe izricanju unaprijed razrađenog koncepta, već u skladu s tehnikom brzog okidanja (snapshot), gotovo uvijek iz perspektive slučajnog prolaznika direktno i brzo bilježi željene motive. U znatiželjnom promatranju života ulice, prepušteno i prisutno, intuitivno reagira na trenutke koji odišu unutarnjim skladom i posebnom ugođajnošću. Odlučnost šetačice psa u ukroćivanju svoga ljubimca, zaigranost dječjeg koraka u pokušaju da prati majku, zamišljenost usamljenih prolaznika, prijateljski oslonac starica u nesigurnom usponu ulice, ženska znatiželja pred izlogom s odjećom, nedoumica razmišlja li ona o popustima ili promatra svoj odraz u staklu… – samo su neki od uhvaćenih osjećaja u kojima je događajnost ostavljena van fokusa.

Ponekad je teško reći zašto su neki događaji i trenuci važni ili zanimljivi. Nisu to pojedinačno ljudi u prolazu, njihov odmjeren korak ili čvrsta sjena, ni prepoznatljivi zagrebački uglovi i izlozi, popločene ulice i ritam svjetiljki koje se stapaju u daljini, već je sve to odjednom, osjećaj i atmosfera, oči kroz koje promatramo uokvireni komadić grada, pozicija iz koje je Davor Curić odlučio pričati svoju verziju priče” iz predgovora Martine Marić.