Izložba fotografija članova Fotokluba Čakovec: FKČK MMXII

U četvrtak 28. lipnja u 19 h u izložbenom prostoru čakovečkog Centra za kulturu otvara se godišnja izložba Fotokluba Čakovec. Izložbu organizira Fotoklub Čakovec u suradnji s Centrom za kulturu. Bit će postavljena od 28. lipnja do 18. kolovoza 2012. Vinko Šebrek, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb odabrao je fotografije za izložbu i napisao predgovor:

NOVI USPJESI MEĐIMURSKE FOTOGRAFIJE

Ova je izložba fotografija članova čakovečkog fotokluba (kao uostalom i njihove ranije skupne izložbe) svojevrsna smotra njihovog stvaralaštva, njihovog rada i njihovih skupnih i osobnih postignuća. Već na prvi pogled lako se uočava da iza nje stoji veliki fotografski entuzijazam članova kluba, široki i raznovrsni program djelovanja, međusobno uvažavanje i suradnja, kao i pomoć starijih i iskusnijih članova kluba.

U njoj otkrivamo neke nove impulse i nove pristupe u djelovanju ovog mladog i agilnog kluba. Najveća vrijednost njihove aktualne fotografije leži u idejnom uspjehu i stvaralačkom potencijalu svakog člana te u uspoređivanju vlastitih rješenja i postignuća s rješenjima i postignućima drugih. To je ujedno i izazov u traganju novih rješenja i novih obzora.

Na izložbi susrećemo jedne uz druge autore različitih generacija koji zastupaju različite pristupe i koji koriste medij fotografije na različite načine. Tu se istovremeno nalaze radovi talentiranih i već renomiranih autora s jedne strane i radovi novih članica i članova koji su tek na početku svog kreativnog puta. Raznolikost sadržaja, senzibiliteta, pristupa, kontrast i paralelnost umjetničkog razvoja autora te različitost u kvaliteti uradaka predstavljaju posebnu draž izložbe.

Dodajmo tome i bitnu novinu u koncipiranju izložbe; oblikovana je kao kolekcija autorskih radova na određenu temu, a izbor tema prepušten je samim autorima. Autori su predložili jednu do tri kolekcije različitog broja fotografija, a selektor je odabrao najbolje kolekcije i najbolje fotografije. Na izložbi sudjeluje trinaest autora s četrdeset i šest fotografija sabranih u zasebne autorske kolekcije, odnosno tematske cjeline. Trinaest predstavljenih autorskih cjelina koncipirano je kao sretan spoj malih retrospektiva i novih ostvarenja pojedinačnih autora, jer uz nove radove na izložbi susrećemo i neke radove koji su već doživjeli svoju promociju na raznim izložbama fotografija.

U žanrovskom smislu izložene fotografije možemo grupirati u nekoliko tematskih cjelina, kao što su: krajolik ili dio krajolika, portret, priroda, odnosno njen živi svijet, fotografija svakodnevnog života, eksperiment, odnosno razna kreativna istraživanja, apstraktna i konceptualna fotografija.

Ljepota krajolika, njezini elementi (vegetacija, rijeke, jezera, more, planine, polja, oblaci), česti su izazovi i predmeti interesa čakovečkih foto-stvaratelja. Mario Blažević, Davor Dolenčić, Davorin Mance, Siniša Ludaš i Goran Kovačić iz svojih su širih opusa izdvojili upravo kolekcije fotografija krajolika ili izdvojenog motiva kao elementa krajolika. Dok je krajolik Blaževića, Mancea, Ludaša i Kovačića uglavnom zastupljen u klasičnom obliku uz naglašenu atmosferičnost i likovnost motiva, dotle Dolenčić svoju kolekciju usamljenog drveta svodi na simbole s metaforičkim značenjima i porukama. Svi oni, a posebno Dolenčić i Mance, izuzetnom jednostavnošću izražavaju jasno formirane autorske stavove stvarajući djela sazdana na jasnoj ideji, intuitivnom opažanju, na izuzetnoj kreativnosti i imaginaciji.

 

Davor Dolenčić - Sumoran Dan 4
Mario Blažević - Gloomy Landscapes Fluid
Siniša Ludaš - Sunset Mirror

 

Goran Kovačić - Drava 1

 

Prikazi živog svijeta u prirodi ( životinja, kukaca, ptica) u fotografskoj umjetnosti nisu rijetkost, pa su tako oni postali predmet interesa članova ovog kluba. Izdvajaju se fotografije Petra Sabola i Davora Žerjava. Iako su im opusi širi i raznovrsniji, Sabol je za ovu izložbu odabrao fotografije iz svijeta kukaca, a Žerjav iz svijeta ptica. Ponekad su njihovi kukci i ptice samostalna tema, a ponekad dodaci glavnoj temi ili pak štafažni detalj. Valja istaknuti posebnost Sabolovih fotografija vretenaca, prije svega njihove izvrsne likovne i tehničke izvedbe, izuzetne sinteze trenutka snimanja, odnosno zaustavljenog trenutka povezanog s likovnošću i skladnom kompozicijom uz efektno korištenje sklada i intenziteta boja. I Žerjav zadivljuje svojim ostvarenjima, posebno zbog njegove istraživačke žice, posebnosti obrade motiva i vještinom građenja originalnih serija fotografija. Među takve spada i odabrana tematska cjelina, rekao bih hičkokovskih ptica, zbog njezinih nadrealističkih značenja i mističnih asocijacija.

 

Petar Sabol - Natural Abstract 3

 

Davor Žerjav - Ptice 3

Kolekcija Petra „Groznog“ Kovača zanimljiva je konceptualno zasnovana tematska cjelina s izrazitom intuitivnom notom. Kolekcija je nastala na prošlogodišnjem Trash ‘n’ Burnu, okupljanju ljubitelja klasičnih američkih automobila. Želja je autora približiti pin-up subkulturu širim masama. Modeli – njegovateljice retrostila, „pin-up girls“ 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća u kontrastu s današnjim sveprisutnim kičem i golotinjom odišu elegancijom, šarmom i stilom pravih dama.

 

Petar "Grozni" Kovač - Trash 'n' Burn

 

Portretna fotografija nije ni laka ni jednostavna fotografska umjetnička disciplina. No, bez obzira na to u njoj su se okušali Lucija Trupković, Martina Gyöfi i Dalibor Horvat. Vrijednost njihovih portreta ogleda se u dobrom selektiranju kompozicijskih elemenata fotografske slike uz naglašavanje psiholoških osobnosti portretiranih osoba.

 

Martina Gyöfi -04

 

Lucija Trupkovic - Sara
Dalibor Horvat - Madam

 

Naviknuti na prihvaćanje fotografije kao odraza stvarnosti, nije nam baš lako prenijeti se u svijet neobičnih fotografija, u svijet nestvarnog. Otuda su nam zanimljive i intrigantne infracrvene fotografije riječnog krajolika Filipa Lučina i apstraktne fotografije Željka Ovčara koji izdvajanjem detalja iz realnog konteksta apstrahira sadržaj na račun kompozicijske cjeline.

 

Filip Lučin - Zaboravljeno mjesto
Željko Ovčar - Abstrakt A2

 

Uz iskrene čestitke svim autoricama i autorima čiji radovi krase ovu izložbu, možemo zaključiti da ona predstavlja značajan pozitivan pomak u kreativnom smislu i sveukupnoj fotografskoj produkciji Fotokluba Čakovec te ukazuje na otvorenost prema novim izražajnim mogućnostima, što članicama i članovima kluba daje zapaženo mjesto u domaćoj i svjetskoj fotografiji.

 

Vinko Šebrek

Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb