Izabrano dvoje glavnih selektora 9. izdanja natječaja Rovinj Photodays

Natječaj 9. izdanja festivala Rovinj Photodays (International Competition of Contemporary Photography – 9th Rovinj Photodays, 2016) je u tijeku i traje do 31. siječnja 2016. godine.
Tradicionalno se očekuje preko deset tisuća radova u ukupno sedam natjecateljskih kategorija:

  • arhitektura,
  • pejzaž,
  • portret,
  • tijelo,
  • moda,
  • dokumentarna fotografija,
  • umjetnički koncept.

Sredinom veljače slijedi prvi krug žiriranja u kojem nacionalni selektori biraju po pet nominiranih autora iz svoje zemlje u svakoj kategoriji zasebno. U drugom krugu glavni selektori, Mindaugas Kavaliauskas i Kristina Juraite, odabrat će finaliste i pobjednike 9. izdanja festivala Rovinj Photodays. Troje najuspješnijih autora iz svake kategorije bit će predstavljeno u sklopu velike putujuće izložbe, kataloga, službene web stranice, medijskih objava i svih promotivnih materijala festivala.

Imena finalista bit će objavljena na službenoj Web stranici festivala te putem medija.

Mindaugas Kavaliauskas i Kristina Juraite osobno će otvoriti veliku završnu izložbu finalista, prvog dana festivala u Rovinju, 6. svibnja 2016. godine. Na svečanoj dodjeli nagrada 7. svibnja objavit će sveukupnog pobjednika Festivala – dobitnika Grand Prix-a. Dobitnik će time zasebno osvojiti i samostalnu izložbu s pripadajućom pratećom publikacijom na danima Photodaysa u Muzeju za umjetnost i obrt (Zagreb) u jesenjem terminu.

Mindaugas Kavaliauskas je fotograf, kustos, konzultant, izdavač. Godine 2004. pokrenuo je Kaunas PHOTO festival, najdugovječniji festival umjetničke fotografije u baltičkim zemljama. Kao bivši student Ecole Nationale de la Photographie (Arles, Francuska) i pripravnik u Rencontres d’Arles i Musée de l’Elysée (Lausanne, Švicarska), M. Kavaliauskas predaje fotografiju na različitim sveučilištima, školama i radi kao savjetnik za umjetnike. Bio je kustos niza izložbi na fotografskim festivalima, u galerijama i muzejima u Europi i Azijsko-pacifičkoj regiji, te analizira portfelje autora/fotografa na festivalima poput Fotofest (Houston), Photo Espana (Madrid), Eyes-On (Beč), Arles i također na Kaunas Photo festivalu, sa svojim izdvojenim pregledom portffelja za natjecanje Kaunas Photo Star.

Kristina Juraitė, doktor znanosti, profesorica javne komunikacije na Sveučilištu Vytautas Magnus u Kaunasu, Litva. Područje njezinih interesa (nastavničkog i znanstvenog) uključuje kulturnu komunikaciju i medijatizaciju, medijsku pismenost i participiranje s posebnim naglaskom na vizualnu kulturu i fotografiju. Opsežno je objavljivala o tim temama u zemlji i inozemstvu. Diplomirala je Društvo i politiku na Central European University u Poljskoj 1997. i magistrirala sociologiju na sveučilištu Vytautas Magnus u Litvi. U razdoblju od 2006. do 2012. godine, te ponovno od 2015. godine, dr. Juraitė vodi Odjel javnih komunikacija na istom sveučilištu. Aktivna je u kulturnim, obrazovnim i istraživačkim inicijativama, mrežama, stručnim institucijama i strukovnim udrugama. Od 2004. godine, surađuje s manifestacijom Kaunas Photo festival.