Izabrana glavna selektorica natječaja Rovinj Photodays 2018

Gabriella Uhl – glavna selektorica natječaja Rovinj Photodays 2018

Gabriella Uhl povjesničarka je umjetnosti, kustosica, a trenutno i docentica i voditeljica programa za dizajn i menadžment u umjetnosti na magistarskom studiju Sveučilišta Metropolitan u Budimpešti. Predaje i na Sveučilištu u Kapošvaru, na Odsjeku za teoriju umjetnosti i povijest umjetnosti.

Diplomirala je povijest i književnost (MA) na Sveučilištu Eötvös Lóránd (Budimpešta), s doktorskom disertacijom o srednjoeuropskoj baroknoj književnosti. Studirala je ekonomiju na Sveučilištu Corvinus (Ekonomskom i Tehničkom sveučilištu) i diplomirala povijest umjetnosti (MA) na Sveučilištu Eötvös Lóránd (Budimpešta).

Radila je kao istraživačica na Mađarskoj akademiji znanosti te kao glavni kustos Muzeja Ernst, vodećeg suvremenog izložbenog prostora u Budimpešti.
Provela je četiri godine u baltičkim zemljama kao dopisnik vodećih mađarskih likovnih časopisa te kao istraživač u Centru za suvremenu umjetnost (Tallinn, Riga).
Bila je kustosica mađarskog paviljona na Biennalu u Veneciji, 2013. Radi kao likovni kritičar i free-lance kustosica. Bila je kustosica Mjeseca fotografije (Budimpešta, Mađarska) 2012. i 2014., a imenovana je i za glavnu kustosicu fotografskog festivala u Budimpešti za 2018. godinu.
Članica je kustoskog odbora organizacije European Month of Photography. Kao istraživačica specijalizirala se na marginalnu i romsku umjetnost.
Autorica je mnogih publikacija o suvremenoj Mađarskoj i srednjoeuropskoj umjetničkoj sceni.

Podsjetimo da je natječaj „International Competition of Contemporary Photography – 11th Rovinj Photodays 2018“ u tijeku i traje do 31. 01. 2018.
Tradicionalno se očekuje preko deset tisuća radova u ukupno sedam natjecateljskih kategorija: Arhitektura, Pejzaž, Portret, Tijelo, Moda, Dokumentarna fotografija i Umjetnički koncept.

Sredinom veljače slijedi prvi krug žiriranja u kojem nacionalni selektori biraju po pet nominiranih autora iz svoje zemlje u svakoj kategoriji zasebno. U drugom krugu glavna selektorica, Gabriella Uhl, odabrat će finaliste i pobjednike 11. izdanja festivala Rovinj Photodays. Troje najuspješnijih autora iz svake kategorije bit će predstavljeno u sklopu velike putujuće izložbe, kataloga, službene web stranice, medijskih objava i svih promotivnih materijala festivala.

Imena finalista bit će objavljena na službenoj Web stranici festivala Rovinj Photodays te putem medija.

Gabriella Uhl osobno će otvoriti veliku završnu izložbu finalista, prvog dana festivala u Rovinju, 4.5.2018. Na svečanoj dodjeli nagrada 5.5. objavit će sveukupnog pobjednika Festivala – dobitnika Grand Prix-a. Dobitnik će time zasebno osvojiti i samostalnu izložbu s pripadajućom pratećom publikacijom na danima Photodaysa u Muzeju za umjetnost i obrt (Zagreb) u jesenjem terminu.