Isprobajte novi Adobe Photoshop CS6 Beta

Kako je Lightroom 4 na raspolaganju već par tjedana, iz Adobea su se odlučili na probnu vožnju dati i novi Photoshop CS6  (naravno beta verzija).

U odnosu na dosadašnji CS5 očekujte brže performanse i video editiranje, te novi izgled.

Nova verzija se na prvi pogled razlikuje oku ugodnijim tamnijim sučeljem koje podsjeća na Lightroom i izbacuje fotografiju u prvi plan, no ukoliko vam to ne odgovara, boju sučelja od sada možete sami podešavati.

Brzina i performanse programa ugodnije su za rad, što je zasluga puno bolje iskorištenog grafičkog procesora. Vezano uz to nije na odmet napomenuti da se na starijim strojevima (posebno onim sa sustavom Windows XP) ta razlika u brzini neće znatno osjetiti.

Znatno je unaprijeđen već dobro poznati Content-Aware alat s kojim od sada možete premještati cijele objekte unutar kadra, i to s nekoliko vrlo jednostavnih poteza.

Ako još niste, pogledajte demonstraciju ovog korisnog alata u kratkom videu u nastavku.

Još jedan veliki korak naprijed je video editiranje. Iako su mogućnosti video uređivanja još uvijek na nekakvoj osnovnoj razini prema usporedbi s programima kao što su Premiere, definitivno su zadovoljavajuće i nude jedno sasvim novo Photoshop iskustvo.

Sve u svemu Beta je vrlo stabilna, ali s obzirom da se ipak radi o beti bilo bi bolje da je ne koristite za rad na nekim važnim projektima. Nikada ne znate kada bi mogao iskočiti neki bug. No, ako imate viška prostora na hard disku i snažno računalo, nema razloga da ne isprobate. Ako ništa drugo barem ćete saznati da li vam se sviđa novo „come to the dark side“ sučelje.

Više o tome saznajte na Adobeovom blogu, ili preuzmite svoj primjerak ovdje.