InterFoto 2014. – predavanje: Objektivnost I subjektivnost fotografske slike

Projekt interFoto zamišljen je kao mjesto artikuliranja ideja o fotografiji čiji je primarni cilj problematizirati fotografiju kroz razne discipline (filozofija, kulturalni studiji, vizualni studiji, povijest umjetnosti …), a ne samo kao mehaničku djelatnost. Prvo predavanje u ovoj godini održat će profesor Boris Ružić, 25. ožujka u Galeriji Principij (Pod voltun 4) s početkom u 19 sati. Tema predavanja je: “Objektivnost I subjektivnost fotografske slike”. Predavanje ima za cilj potaknuti i proširiti raspravu o “prirodi” fotografske slike kao one koja istodobno predstavlja i objektivni zapis i osobno svjedočanstvo. Kroz primjere iz popularne kulture (revolucije, ratovi, društvene mreže…) predavanje će zagovarati čitanje slike kao one čije referiranje na stvarnost ne ovisi o analognoj ili digitalnoj dimenziji per se, već o njenom dijaloškom i dijaletičkom aspektu s obzirom na to da je utjelovljena u mrežu društvenih i diskurzivnih odnosa unutar kulture.

https://www.facebook.com/interfoto.ri

Objektivnost i subjektivnost fotografske slike

Predavanje ima za cilj potaknuti i proširiti raspravu o “prirodi” fotografske slike kao one koja istodobno predstavlja i objektivni zapis i osobno svjedočanstvo. Teorijske i esejističke razrade takve “prirode” zadnjih su desetljeća posebno aktualne uslijed popularizacije digitalne fotografije kao dominantnog načina bilježenja stvarnosti. Teoretičari poput Jeana Baudrillarda ili Paula Virilija opće su mjesto unutar takve kritike, a njihovo čitanje digitalne slike kao one koja više (gotovo) uopće ne korespondira sa stvarnošću još je aktualno. Kroz primjere iz popularne kulture (revolucije, ratovi, društvene mreže…) predavanje će zagovarati čitanje slike kao one čije referiranje na stvarnost ne ovisi o analognoj ili digitalnoj dimenziji per se, već o njenom dijaloškom i dijaletičkom aspektu s obzirom na to da je utjelovljena u mrežu društvenih i diskurzivnih odnosa unutar kulture. Pitanje utoliko ne bi trebalo biti može li uopće digitalna fotografija reći nešto o stvarnom svijetu, već što mi kroz takvu fotografiju možemo iščitati iz svijeta.

Boris-Ružić

Boris Ružić, mag. cult., asistent
Odsjek za kulturalne studije,
Filozofski fakultet u Rijeci
Sveučilišna avenija 4
ruzic_bo@yahoo.com, bruzic@ffri.hr

Boris Ružić (1985), diplomirao na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Od 2010. upisan na Poslijediplomski doktorski studij „Humanističke znanosti“ (Interdisciplinarne znanosti) pri Sveučilištu u Zadru. Od listopada 2008. do danas radi na Trećem programu Hrvatskog radija, na kulturno-znanstvenom programu, uređujući i objavljujući tekstove u raznim emisijama kulturalno-medijske i filmske orijentacije. Od ožujka 2010. do lipnja 2012. vanjski suradnik pri Odsjeku za kulturalne studije (Sveučilište u Rijeci), a od listopada 2012. i stalno zaposlen kao asistent na filmološkim i mediološkim kolegijima. Od listopada 2011. zaposlen kao autor/kolumnist na internetskom portalu „Tportal“. Snimio, montirao, režirao i glumio u nekoliko amaterskih (nagrađivanih) filmova. Sudjeluje na međunarodnim i domaćim konferencijama, te objavljuje znanstvene i stručne radove na hrvatskom i engleskom jeziku.