I. biennale hrvatske mlade fotografije

U utorak 15. studenog 2011., u Kneževoj palači u Zadru, s početkom u 18 sati, svečano je otvorena izložba manifestacije I. biennale hrvatske mlade fotografije, u organizaciji studenata Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

U utorak 15. studenog 2011., u Kneževoj palači u Zadru, s početkom u 18 sati, svečano je otvorena izložba manifestacije I. biennale hrvatske mlade fotografije, u organizaciji studenata Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar. Okupljenima na otvorenju obratili su se ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, viša kustosica Galerije umjetnina mr. sc. Ljubica Srhoj-Čerina, u ime studenata Ivan Vekić, te predsjednik stručnog žirija prof. dr. sc. Vinko Srhoj.

Tijekom troipolmjesečnoga javnog Natječaja za najbolja ostvarenja mladih hrvatskih fotografa, elektroničkim je putem pristigla sveukupno 621. fotografija od 131. autora. Prvi stručni žiri, u sastavu Antonija Mlikota, Vinko Srhoj, Nevena Štokić, za drugi je krug izabrao 173 fotografije. Između njih, drugi je stručni žiri, u sastavu Stanko Abadžić, Dalibor Martinis, Ljubica Srhoj-Čerina, Vinko Srhoj, Ivan Vekić, 18. listopada odabrao 56 fotografija od 34 autora za završnu izložbu u Kneževoj palači.

Prema izboru drugoga stručnog žirija, prvo je mjesto osvojila Barbara Šarić, drugo Morena Čonka, a treće Marina Ćorić. Studentica Ivana Jakševac, u ime organizatora manifestacije, u sklopu ceremonije otvorenja, pobjednicama je uručila nagrade. Nagrađene fotografkinje primile su prigodne plakete, monografiju Stanka Abadžića Zagreb – skice za portret grada, te monografiju međunarodnoga fotografskog triennala koji se održava u Zadru, Čovjek i more (1957.-2007.). Prvonagrađena Barbara Šarić osvojila je i novčanu nagradu u iznosu od 2000 HRK. Tri nagrađene fotografkinje tijekom sljedeće godine imat će i zajedničku izložbu u izložbenom prostoru Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar. Manifestacija uključuje i tri nagrade prema izboru publike, a rezultati će biti poznati po zatvaranju izložbe, objavom imena pobjednika na službenoj Internet stranici manifestacije – www.biennale-hmf.com.

Izložba će biti otvorena od 15. do 29. studenog 2011. Organizatori se zahvaljuju stručnim suradnicima s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, članovima obaju stručnih žirija, pokroviteljima manifestacije: Studentskom zboru Sveučilišta u Zadru, Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i Savjetu mladih Grada Zadra, te svim natjecateljima.

Organizacijski odbor manifestacije: Marin Bagić, Marija Bunarđija, Sandra Dubravčević, Martina Đurković, Ivana Jakševac, Đurđina Lakošeljac, Anica Pintur, Marta Radman, Ljubica Srhoj-Čerina, Tena Stanić, Nevena Štokić, Ivan Vekić, Antonia Vodanović.