Humanitarna izložba – Pogled s druge strane – fotografkinje Gordane Popović

Humanitarna izložba “Pogled s druge strane“ fotografkinje Gordane Popović, održana je 11. i 12.2. u Westgate Shopping City. Gordana Popović bavi se fotografijom od 2009., dosad je izlagala na nekoliko skupnih izložbi, a od 2010. godine radi u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu na promociji udomljavanja kroz različite akcije i programe edukacije.

Glavni motiv ovog projekta je približiti široj javnosti stvarnost u azilu, kako zaista izgledaju, te kako se osjećaju psi dok iza žice čekaju samo na jedno, da napuste azil i napokon dođu u svoj dom. U toj poziciji, oni su potpuno ovisni o čovjeku, o ljudima koji se o njima brinu i onima koji donose plemenitu odluku o udomljenju. Psi ne znaju govoriti za sebe.

Ovaj projekt je njihov glas. I dok s jedne strane panoa posjetitelji mogu vidjeti prekrasne životinje koje provode svoje dane u kavezu, s druge strane (panoa) su prizori koji govore o nekadašnjim stanarima azila, a sada sretno udomljenim psima i njihovim obiteljima.

Projekt “Pogled s druge strane” tako potiče gledatelje da i sami razmisle o udomljavanju, jer psi u azilu ne ovise samo o djelatnicima koji tamo rade, nego upravo i o građanima koji donesu odluku o udomljenju, a za nagradu dobivaju nešto neprocjenjivo, pravog prijatelja.

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba uz pomoć sponzora, kompanije Nestlé Purina, organizira kroz cijelu godinu brojne akcije koje su posvećene promociji udomljavanja napuštenih kućnih ljubimaca. Partner cijelog projekta, Westgate Shopping City, prepoznao je važnost ove problematike te je ustupio prostor skloništu u sklopu kojeg autorica može izlagati redovito svoje radove.

Usprkos lošem vremenu, brojni posjetitelji posjetili su štand azila Dumovec i pogledali izložbu, a djelatnici skloništa se nadaju da će barem netko od njih razmisliti o udomljavanju jednog od 170 pasa koji čekaju novi dom.