Humanitarna aukcija fotografija za Melaniju Horvat

Fotoklub Čakovec se odlučio uključiti u akciju za prikupljanje pomoći za Melaniju Horvat kojoj treba skupa operacija artroskopije kuka koja se izvodi u Njemačkoj. Melanija ima 24 godine i nezaposlena je profesorica biologije i kemije, magistrirala na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu. Cijena operacije je 31.760 eura, a rehabilitacije dodatnih 2.500 eura. Zato smo odlučili našu zadnju zajedničku izložbu pod naslovom “FKČK MMXIII crno bijelo” ponuditi na aukciji. Radi se o 40 crno bijelih fotografija u formatima 40×40 i 40×60 cm. Aukcija će se izvoditi preko Facebook stranice Fotokluba Čakovec (www.facebook.com/fotoklubcakovec <http://www.facebook.com/fotoklubcakovec>) gdje je postavljena galerija fotografija pod nazivom “Humanitarna aukcija za Melaniju Horvat – FKČK MMXIII”. Početna cijena svih fotografija je 100 kn, a aukcija traje od 18. do 31. listopada u ponoć. Sav prikupljen novac bit će uplaćen na račun kod udruge UOOL koji je namjenjen za donacije za Melaniju.”

U nastavku je pismo s molbom za pomoć koje je Melanija poslala:
“Poštovani,
ovim putem Vam se predstavljam i molim Vas za malo pažnje. Zovem se Melanija Horvat, imam 24 godine i nezaposlena sam profesorica biologije i kemije, magistrirala na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu.
Od rođenja se borim s bolešću kukova. S dvije godine operiran mi je lijevi kuk, operacija je protekla uspješno, te sam svakih 5 godina uredno radila nalaze i smatralo se da je sve u redu.
Prije 5 godina, kad sam krenula na fakultet, počela sam osjećati bol u oba kuka nakon dužeg stajanja. S vremenom, bol je postala intenzivnija, dok u veljači ove godine nisam ostala gotovo nepokretna zbog nepodnošljivih bolova u kukovima. Nakon mnogobrojnih konzultacija sa svim vodećim specijalistima ortopedima u Hrvatskoj i neuspješnog liječenja s injekcijama hijaluronske kiseline (o vlastitom trošku) problem nije riješen, već se pojavila i nova bol, u prednjem dijelu kuka. Bila sam prisiljena potražiti još jedno mišljenje, najiskusnijeg privatnog specijalista ortopeda u Hrvatskoj koji je posumnjao na dijagnozu koja se kasnije, magnetskom rezonancom, ispostavila točnom. Dijagnosticiran mi je femoroacetabularni sraz tipa CAM i PINCER. Laički opisano, radi se o zadebljanju (okoštenju) glave bedrene kosti u oba kuka koja pritišće hrskavicu (koja je ujedno pukla na više mjesta), glavni živac koji prolazi kroz noge i živčane završetke u kuku (labrum), što stvara nesnosnu bol i gotovo onemogućava kretanje.

Da bi se taj nedostatak uklonio potrebna je artroskopija kuka, no problem nastaje u tome što je taj operativni zahvat relativno nov i veoma složen, a u u mojem slučaju ispecifičan zbog teških oštećenja i mlade životne dobi. Zbog navedenih razloga sam usmenom preporukom privatnog specijalista i specijalista ortopeda koji izvodi takve vrste operacija u Hrvatskoj, upućena u Njemačku, u kliniku OCM München koja slovi kao najbolja ustanova za takve vrste operacija u Europi.

Problem koji me sprječava da odem na operaciju u Njemačku je novčane prirode. Naime, cijena operacije oba kuka iznosi 31.760 Eura, a rehabilitacija dodatnih 2.500 Eura,   što si sama sa svojom obitelji ne mogu priuštiti, pa Vas stoga molim za nesebičnu pomoć. Otac je zaposlen na određeno vrijeme, a majci dolazi na naplatu studentski kredit kojim mi je bilo omogućeno studiranje. Obitelj i prijatelji pokušavaju pronaći sve moguće načine kako bi mi omogućili operaciju i rehabilitaciju. Ako ste u mogućnosti novčano mi pomoći, bila bih Vam neizmjerno zahvalna.”