Hrvatska fotografija okom Petera Knappa

U sklopu manifestacije Festival Hrvatske u Francuskoj – ‘Croatie, la voici’, u Cité nationale des arts u Parizu, od 11. listopada do 27. studenoga, biti će postavljena izložba ‘Hrvatska fotografija okom Petera Knappa’ koju organizira Ministarstvo kulture RH u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt.

Koncept izložbe potpisuje ugledni fotograf  Peter Knapp, suradnik časopisa The Sunday Times te modnih magazina poput Vogue, Stern ili primjerice Ellea, za koji je godinama radio i kao umjetnički direktor. Hrvatskoj kulturnoj publici poznat je i po tekstu o Toši Dabcu. Izbor radova za izložbu Knapp je pripremio u suradnji s kustosicom izložbe dr.sc. Marijom Tonković, muzejskom savjetnicom i voditeljicom Zbirke starije fotografije MUO.

Izložba predstavlja pregled hrvatske fotografije od 1930-ih do danas, u dva segmenta. Skupni dio izložbe čine odabrani radovi Đure Janekovića, Toše Dabca, Milana i Slavke Pavić te Mladena Tudora, a suvremeni umjetnici Ivan Faktor, Marko Ercegović i Jelena Blagović predstavljeni su samostalnim dionicama. Autorska dionica Borisa Cvjetanovića posvećena malom formatu imat će i zasebno otvorenje u sklopu manifestacije Mois de Photo (Mjesec fotografije). Knapp ne slijedi striktno kronologiju te kroz povezivanje suvremenih autorskih sekvenci sa skupnom izložbom ‘klasika’ naglašava prožimanje početaka i suvremenosti autorske hrvatske fotografije koju karakterizira tehnološki iskorak fotografije prema strukturiranju narativa i mediju filma.

U izložbu je uključen i izbor od 16 filmova iz serijala Fotografija u Hrvatskoj, koji dopunjava paletu autora i fenomena iz povijesti i suvremenosti hrvatske fotografije. Pored Toše Dabca, Đure Janekovića, Milana i Slavke Pavić, Mladena Tudora i Borisa Cvjetanovića na ovaj su način predstavljeni Peter Salcher, Karlo Drašković, Juraj Drašković, Ivana Tomljenović, Petar Dabac, Antun Maračić, Pavo Urban, Jasenko Rasol i Sofija Silvia te fenomen Poletove fotografije. Prikaz teme zaokružen je sa 35 izloženih publikacija o fotografiji u Hrvatskoj.
Kao dio promotivne kampanje koja prethodi izložbi, 15.000 dvojezičnog, francusko-engleskog kataloga, insertirano je u jedan od najpopularnijih i najznačajnijih magazina o umjetnosti, kultni Beaux-Arts.

S obzirom na pristup obradi teme, značaju koji Peter Knapp ima u svijetu fotografije, promotivnim aktivnostima u Francuskoj, mjestu na u kojem se u Parizu održava izložba hrvatske fotografije, zaključujemo da je riječ o najopsežnijem predstavljanju hrvatske fotografije u inozemstvu do sada.

Po povratku iz Francuske izložba će od 14. prosinca biti prikazana u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a potom u Dubrovnikui Osijeku. U tijeku su dogovori o postavljanju izložbe u još nekoliko glavnih gradova zemalja članica Europske unije.

Festival Hrvatske u Francuskoj – Croatie, la voici kulturna manifestacija, koja u svom opsežnom programu uključuje brojna glazbena, scenska i umjetnička događanja, rezultat je suradnje brojnih hrvatskih i francuskih kulturnih institucija, ponajprije Ministarstava kulture i Francuskog instituta. Ministarstvo kulture RH angažiralo je renomirane umjetnike i stručnjake za specifična područja iz muzeja i zbirki od najvećeg nacionalnog značaja, pa je tako u suradnji s MUO organizirana izložba Hrvatska fotografija okom Petera Knappa. (culturenet.hr)