HIT / Rino Efendić i Milan Brkić

U organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost, u ponedjeljak, 2. srpnja, u 20,30 sati, u Galeriji Academia Moderna, otvara se izložba ‘Hit’ dvojice splitskih umjetnika Rina Efendića i Milana Brkića. Razgovor s umjetnicima najavljen je u 19, 30 sati,  a moderator je Vedran Perkov.  Izložba ostaje otvorena do 14. srpnja.

Kustos izložbe: Janka Vukmir

Zašto Brkić i Efendić? Zato jer to dvoje umjetnika zajedno označavaju Smisao, kako se zove jedan od izloženih radova na izložbi, koji usput uključuje i udrugu Kvart, i koja je zapravo prva hrvatska umjetnička inicijativa koja odlučila povući crtu bojišnice na vlastiti prag, odakle se ionako dobro vide sve besmislenosti aktualnog trenutka.

Zato jer su oni žive legende splitske umjetničke scene, i zato jer snažno utječu na likovnu produkciju i likovnu atmosferu, a taj utjecaj seže mnogo dalje od njihovog položaja zbog toga što nikoga ne isključuju nego sve uključuju, i zato jer su centar napravili na položaju koji je besprijekorno periferan. Smješteni na periferiju, oni zapravo stalno govore o vama.

Na izložbi će se Milan Brkić (Gospić, 1954.) predstaviti objektima-slikama koji su napravljeni od niza kutije šibica na kojima su digitalno ispisani piktogrami i njima pripadajući tekstovi upozorenja. ‘Medijart: Kritika hrvatske države i svijeta; bilo kakva obitelj, glazba za rešetke, ljubav bez noža, nepotreban naziv – nacionalne manjine, život neovisan od rada, kapitalizamafrika, formula.’

Rino Efendić (Sinj, 1961.) predstavit će se u svojem uobičajenom mediju, fotografiji. Izložit će ukupno 14 fotografija od kojih 4 fotografije akcija na splitskim ulicama koje supotpisuje s udrugom KVART. ‘Dokument akcija – 4 fotografije su dokumenti uličnih akcija naše udruge – Kvart (Smisao, Smrt je blizu, Rezervirano za siromahe).
3 foto triptiha -Subnational geographic – putopis u slikama, 620 koraka iza kuće (putovanje u najbliže a najdalje susjedstvo).’

KVART je lokalna udruga koja je 6 godina unazad održavala nastupe u zgradi, na plaži, podzemnoj garaži, na livadi…., a neki su od tih radova i ostavljeni u prostoru. KVART radi i radio je u postavi Boris Šitum, Milan Brkić i Rino Efendić. Uz njih tu su Duška Boban, Marin Zorić, Luka Duplančić, Željko Marović, i gosti: Slaven Tolj, Boris Cvjetanović, Marko Marković, Ilija i zrno žita, a njihovi su radovi, instalacije, zvučni radovi, koncerti, slike, .skulpture… nastajale uz značajan broj ljudi iz okruženja. Na izložbi će predstaviti i video performance HIT (s Nikšom Dulčićem), po kojem je cijela ova izložba i naslovljena. (3’40”). (culturenet.hr)