Goran Vranić / Portret grada Zvijezde

U Galeriji Vjekoslav Karas u Karlovcu, u srijedu, 11. srpnja, u 19 sati, povodom obilježavanja Dana grada Karlovca, otvara se izložba fotografija Gorana Vranića pod nazivom ‘Portret grada Zvijezde’, kojom će se na suvremen i atraktivan način predstaviti Vranićeva autorska interpretacija arhitektonskog i urbanističkog naslijeđa grada Karlovca.

Umjetnički fotograf srednje generacije Goran Vranić ovom izložbom nastavlja višegodišnje bavljenje fotografskom interpretacijom detalja arhitekture i urbanizma hrvatskih gradova Zagreba (1994.), Pakraca i Lipika (1996.), Koprivnice (2007.) i Dubrovnika (2008.). Baveći se Karlovcem Goran Vranić motive pronalazi u staroj karlovačkoj jezgri – Zvijezdi i njezinoj blizini. Na izložbi će biti izloženi isprinti fotografskih kompozicija detalja arhitekture, dok će široko zasnovane gradske vizure lirskog ugođaja biti prezentirane višemedijskom projekcijom.

Ukupni autorski opus Gorana Vranića usko je povezan i obilježen njegovim profesionalnim radom fotografa specijaliziranog za predmete pokretne i nepokretne materijalne kulturne baštine i suvremene likovne umjetnosti. Afinitet prema tragovima ljudske prisutnosti i djelovanja u prostoru i vremenu motivira ga i u umjetničkom djelovanju koje obilježava nenametljiva strpljivost u stvaranju, te naglašena cjelovitost i izražajnost ostvarenih ciklusa. Dosadašnje Vranićevo bavljenje brodicama, suhozidima i gradovima – među koje se ovim ciklusom fotografija i izložbom uvrstio i Karlovac, promoviralo ih je u svjedočanstva prostora i vremena, u portrete života.

Izložbu prati bogato ilustrirani dvojezični katalog izložbe s uvodnim tekstovima gradonačelnika grada Karlovca Damira Jelića i kustosice izložbe i urednice kataloga Antonije Škrtić. (culturenet.hr)