Gdje kupovati povoljnije? Na internetu!

Internetsko doba sa sobom je donijelo jednu veliku prednost – jeftiniju kupovinu. Istina, do prije desetak godina mnogi su bili skeptični prema ovom obliku kupovine, ali su se s vremenom i okolnosti promijenile. Tako danas u Hrvatskoj gotovo da nema (mlade) osobe koja ne zna što je eBay. Za one koji možda ne znaju, zna Wikipedija.

Smanjena mogućnost prevare

Da ne dužimo previše s uvodom. Glavno pitanje koje si mnogi mladi postavljaju glasi: Hoće li me netko prevariti prilikom kupovine na eBayu? Odgovor koji možemo ponuditi glasi: Neće! Razloga je više, ali svakako da kao glavni treba istaknuti taj da ste prilikom svake kupovine osigurani preko ”paketa” koji se zove ”eBay Buyer Protection”. Princip je vrlo jednostavan. Kupite željeni proizvod, a ukoliko ga ne dobijete u roku od 45 dana od dana kada ste izvršili transakciju, možete tražiti povrat novca. Novac ćete sigurno dobiti, a prodavač od koje ste kupili će dobiti ”packe” i to će mu biti velika opomena za budućnost. Jasno je zašto kažemo da je kupovina putem eBaya sigurna. Ovo se odnosi i na Amazon, drugi najpoznatiji internetski dućan. Lista bi bila jako dugačka kada bi nabrojili sve ovakve stranice. Ono na što trebate paziti prilikom kupovine je da vidite koliko je rejting prodavača.

Na pisanje ove teme odlučili smo se iz jednostavnog razloga, a to je da preko internetske kupovine možete uštedite velike novce. Ovdje prvenstveno mislimo na fotoaparate, objektive i prateću fotografsku opremu. Zanimljivo je fotografsko tržište. Tako se pojedini fotoaparat u SAD-u može prodavati po cijeni od 2.000 dolara, a cijena u Europi iznosi 2.000 eura. Ima li tu logike da se radi o omjeru 1:1? Naravno da nema, ali ovo je realno stanje.

Isplativost kupovine ”manje” fotografske opreme

Zbog prethodno navedenog se možete upustiti u internetsku kupovinu, kako bi uštedjeli novce. Ipak, ovo sa sobom nosi i određene rizike. Naime, postoji mogućnost da vam u Hrvatskoj proizvod ”zašteka” na carini i da morate platiti PDV. Na kraju se mnogi šokiraju u ovakvim situacijama, jer se internetska kupovina ne pokaže toliko jeftinom.

Stoga je naš savjet da bezbrižno kupujete fotografsku opremu koja ne prelazi iznose od 100 dolara, jer ukoliko pojedina teta na carini ne bude dobrog raspoloženja, proći ćete skuplje nego što ste mislili.

Rijetki su slučajevi kada se za jeftinije stvari, poput bljeskalica, stativa, filtra, stalaka za rasvjetu, kišobrana, difuzora i sličnih, stvore dodatni troškovi. Možemo preporučiti da ovakve stvari i kupujte putem interneta, ukoliko ste u mogućnosti. Većina fotografa svjesna je toga i nerijetko obavlja ovakve kupovine.

Paziti na dio vezan za dostavu

Pazite na dio nazvan ”shipping”, jer ćete tamo moći točno vidjeti koliko iznose troškovi slanja. Ovaj dio nikako nije povezan s PDV-om. Također je preporučljivo da za malo veće iznose naglasite prodavaču da proizvod označi kao ”gift”, kako bi on lakše došao do vas, bez ikakvih dodatnih troškova. Možete se držati i one ”stare narodne” koja glasi: manja veličina, manja briga.

Problemi koji se sve češće događaju su da pojedinci kupuju jeftino, a prodaju skupo. Hrvatski oglasi puni su ponuda razne fotografske opreme koja je kupljena uglavnom na eBayu za npr. 50 dolara, a ovdje se prodaje za 600 kuna. Dakako da je to stvar slobodnog tržišna i ukoliko netko želi kupiti takvo što – slobodno. No, ipak većina (početnika) želi proći što je moguće jeftinije, pa zato i savjetujemo da prvo proučite internetsku kupovinu.

Zanimljiv je i primjer jednog poznatog zagrebačkog dućana. U njemu možete naručiti npr. stativ, ali na isporuku ćete čekati oko 2 tjedna. Dok isti taj stativ na Amazonu, po manjoj cijeni, možete naručiti iz Velike Britanije i platit ćete ga gotovo 30 posto jeftinije, a dobit ćete ga također u roku od dva tjedna. Zaista apsurdna situacija.

Nismo željeli previše ulaziti u detalje, ali vjerujemo da ste uspjeli shvatiti da u današnje vrijeme internetska kupovina može donijeti velike uštede. Samo pazite da se ne ”navučete”.