Galižana – izložba fotografija: SNJEŽANA BRATANOVIĆ | Dragi kamen

U osobnom dijalogu s fotoaparatom i uz duboko poštivanje baštine, kulture i tradicije istarskoga kraja, svojom izložbom „Dragi kamen“ / „L’amata pietra“ autorica Snježana Bratanović, još je jednom potvrdila svoj status u umjetničkom svijetu.

Njene fotografije zrače jedinstvenim i prepoznatljivim stilom, s naglaskom na obradu tajnovitih i bajkovitih prizora, svjedoče nam dokumentarnost potkrijepljenu likovnošću i sadržajnošću.

Izložbu i autoricu predstaviti će umjetnički fotograf i voditelj fotografske galerije Makina u Puli, Hassan Abdelghani, a za glazbenu podlogu večeri pobrinut će se pulski kantautor, Maer uz pratnju Vanje Sinožića na perkusijama.

Izložba ostaje otvorena do 31. srpnja i može se razgledati srijedom i nedjeljom od 19:30 do 21:30 sati.

 

 

“Slijedeći tragove stoljetne istine i drame življenja na prostorima jugozapadne Istre, cilj mi je bio fotografirati čarobne vizure grada Vodnjana, uključujući i pripadajuća mu naselja Galižanu i Peroj, prepune kulturnih spomenika poput
crkve Gospe od Karmela, palače Bettica, crkve Sv. Rok sa zvonikom; Bezgrešnog začeća BDM; Svetog Josipa, trobrodnu romaničku bazilika Sv. Just, sve do kažuna i suhozida, prepoznatljivih elemenata identiteta Istre”
“Svaki stariji Istranin u mojim fotografijama može vidjeti svoju mladost ili mladost svojih roditelja, djedova, predaka, kako su je oni ispisivali gradeći i prepričavajući događaje svoje mladosti. S obzirom da jako volim mistično ozračje, posebno mi je zadovoljstvo izlagati u predivnoj crkvici Sv. Just iz 12 / 13 st., smještene na rubnom dijelu Galižane. Crkvica je okružena grobljem, te su neke od nadgrobnih ploča još uvijek vidljive, koje sam i zabilježila fotoaparatom.”

Snježana Bratanović

O autorici:

Snježana Bratanović, pulska fotografkinja, dobitnica je brojnih stručnih nagrada i priznanja, što je i potvrda njezina rada na ovim prostorima, kao i na priznatim međunarodnim festivalima fotografije.
Često eksperimentira s fotografijom, od analogne do digitalne, kojom pokušava dati vlastitu interpretaciju svijeta i današnjice u konceptualnim projektima i dokumentarnim pričama.
Izlagala je na mnogobrojnim skupnim izložbama diljem Hrvatske i inozemstva te samostalno u Zagrebu, Ljubljani, Puli i Pazinu.
Fotografije su joj publicirane na brojnim stranicama časopisa o fotografskoj kulturi diljem svijeta, kao i u nizu web-magazina.
Živi i stvara u Puli.