G. I. Tepeš, predsjednica žirija fotonatječaja „Volim svoju županiju“: Gledajte srcem, ono najbolje vidi

G.I. Tepeš
Autor fotografije: Mario Sremec

U dva tjedna trajanja fotonatječaja „Volim svoju županiju“, koji je Hrvatska zajednica županija pokrenula s ciljem promocije prirodnih ljepota i kulturne baštine svih hrvatskih županija, prijavljeno je više od 360 fotografija. Ova impresivna brojka potaknula nas je na to da popričamo s predsjednicom žirija fotonatječaja G. I. Tepeš, profesionalnom fotografkinjom.

Iz bogata opusa njezinih radova izdvajaju se fotografiranje sportskih manifestacija, interijera, događanja, kulturnih te enogastronomskih manifestacija. Posebno je ponosna na činjenicu što već dvije godine zaredom fotografira i humanitarnu akciju Zaklade “We Are Water” koja se ove godine održala na zagrebačkome Cvjetnom trgu. U kratkom intervjuu ispričala nam je što za nju predstavlja fotografija, kakvi su novi trendovi u fotografiji danas te kako će se fotonatječaj razvijati do svog završetka.

Što za Vas znači fotografija i koja emocija je najsnažnija kada je u pitanju fotografija?

Nebitno je koja je emocija sve dok je iskrena. Na svakoj mojoj fotografiji dio je mene. Dio trenutka. Ima jednostavnih i kompleksnih emocija. Takve su i fotografije. One pričaju priču. Za mene to nije puko „škljocanje“, već način života. Neki su ljudi talentirani za riječi i njima prenose danas, njima prenose tren. Ja pričam fotografijom. Nju će, kao i tekst, svatko shvatiti na svoj način.

Koliko se dugo bavite fotografijom? Primjećujete li trendove promjene u fotografiji od vremena kad ste se počeli baviti fotografijom do danas?

Od srednje škole vezana sam za fotografiju. Iako mi nije bila prvi izbor, nemoguće je bilo ne zaljubiti se u nju. Dvadeset i četiri godine gledam kroz objektiv. Naravno da se sve mijenja, bilo bi suludo da je isto. Nekada smo imali filmove s maksimalno 36 snimaka i nisi znao kako fotografije izgledaju dok se ne razviju. Zaista si trebao znati što radiš. Samom pojavom današnjih fotoaparata i mobitela s kamerom, svijet se fotografije promijenio. Filteri, kadrovi, leće i način obrade uvelike ovise o samom autoru i situaciji.

Što mislite, kako će se fotografija razvijati u budućnosti?

Čovjek u genima nosi još bolje i više pa vjerujem da će se štošta promijeniti, nadam se samo u dobrom smjeru. Ono što bih voljela jest da se smanji „inteligencija“ fotoaparatima kako bi se neki novi fotografi razvili u istinske umjetnike. Već sada fotoaparati „znaju“ više od većine fotografa. Je li problem u fotoaparatima ili fotografima, retoričko je pitanje. Umjetnosti ne treba prečac. Njoj treba duša.

Predsjednica ste žirija fotonatječaja „Volim svoju županiju“. Kako ste zadovoljni dosadašnjim odazivom i fotografijama koje su pristigle?

Odaziv je zaista impresivan, ali kao što sam već rekla, čovjek u genima nosi još bolje, više i zato još jednom pozivam sve zaljubljenike u fotografiju da se prijave na natječaj. Ne samo zbog nagrada, neka se jave jer se ponose svojom županijom. Oni koji se ponose, zasigurno će imati najbolje fotografije. Lako je fotografirati zalazak sunca ili neku divnu građevinu. I zalazak sunca i građevina bit će lijepi bilo gdje na svijetu. No fotografijom pokazati da volite i da ste ponosni na svoju županiju, teži je posao. Prijavljene fotografije raznolike su i to je predivno. Natjecatelji više-manje poštuju pravila oko obrade, što mi je u ovom svijetu filtera divno vidjeti.

Hoće li biti težak zadatak izabrati najbolju fotografiju između toliko prijavljenih fotografija?

Naravno da će biti težak zadatak. Nasreću, nisam sama u tom odabiru. Vjerujem da ću zajedno s kolegama Erminom i Ivanom donijeti najbolju odluku.

I za kraj…

Mali savjet svima koji se žele prijaviti: gledajte srcem, ono najbolje vidi!

Nadamo se da vas je G. I. Tepeš svojim pogledom na čudesan svijet fotografije motivirala da prijavite svoje zanimljive i kreativne radove na fotonatječaj „Volim svoju županiju“.

Glavna nagrada u sve tri kategorije jest tablet Samsung Galaxy Tab 3. Fotonatječaj „Volim svoju županiju“ otvoren je do 31. svibnja 2016. Fotografije se mogu prijaviti na natječaj isključivo putem posebno osmišljene Facebook-aplikacije koja se nalazi na službenoj Facebook-stranici Hrvatske zajednice županija, a fotografije prikupljene putem natječaja Hrvatska zajednica županija koristit će isključivo u promotivne svrhe.

Republika Hrvatska obiluje zanimljivim, a katkad skrivenim detaljima kojima se može pohvaliti svaka hrvatska županija. Prijavite se na natječaj i pokažite ono najbolje od svoje županije!