Fotozine.org – prvih 20 godina

Doživjeti 20. rođendan kontinuiranog djelovanja na mreži sviju mreža, danas spada u domenu Internet arheologije. U lipnju 1998. povremena druženja zaljubljenika u fotografiju, zahvaljujući osnivaču portala Janku Belaju, dobivaju virtualnu fotografsku platformu – “Žičani okidač”. Jedan od računalnih doajena hrvatske scene Miroslav Ambruš Kiš već iduće godine u Večernjem listu apostrofira “Žičani okidač” kao jedini domaći fanzin s fotografskim sadržajem koji svakako valja posjetiti. Mjesec dana potom i Jutarnji list upoznaje javnost s akcijama na Fotozinu, a za njima slijede i mnogi drugi mediji (Slobodna Dalmacija, Bug, Vidi, T-Portal, HRT…).

Početni entuzijazam ne samo da nije jenjao, već je tri godine kasnije prerastao u u Fotozine.org, jedan od najznačajnih fotografskih portala u Hrvatskoj koji je kroz godine rastao kako sadržajno i konceptualno, tako i brojem članova kojih se do danas registriralo više od 9 000.

Vremenom su virtualni susreti članova evoluirali i u raznovrsna godišnja tematska druženja uživo te će tako svoju 20. obljetnicu Fotozine.org proslaviti 30. lipnja na Kamačniku “Foto kotlićem” u organizaciji TZ. Vrbovsko.

Naposlijetku valja, ne bez ponosa reći kako je Fotozine.org postao funkcionalna i prepoznata društvena mreža u vrijeme kada je Mark Zukerberg još uvijek mislio da je Facebook godišnja komemorativna tiskovina namijenjena maturantima. Na adresi http://fotozine.org/?knjiga=vremeplov se može pronaći najstarije sačuvano izdanje “Žičanog okidača” od 10. lipnja 1998. godine.