Fotonatječaj – “No Concept”

Imaš dobru fotku i ne znaš što bi s njom? Sviđa ti se kompozicija, svjetlo, ulovio/la si neki super detalj? Pružila ti se idealna prilika. Po prvi puta Fakultet političkih znanosti organizira “No Concept” fotografsku izložbu.
Nema teme. Nema ograničenja. Sve je moguće. Politologija ili novinarstvo, svi su pozvani. Pošalji do 5 najboljih radova na noconcept@fpzg.hr do 1. svibnja i žiri u sastavu Ane Šesto, Hrvoja Žučka i Ivana Posavca odabrat će najbolje radove koji će krajem svibnja biti izloženi u Tvornici kulture. Nemoj se ustručavati poslati svoj rad – kao što je rekao Ansel Adams: „There are no rules for good photographs, there are only good photographs.“

O izložbi…

Po prvi puta Fakultet političkih znanosti u suradnji s Tvornicom kulture organizira No concept fotografsku izložbu. Cilj je na jednom mjestu skupiti radove bivših i sadašnjih studentica i studenata fakulteta, koji predstavljaju njihov raznolik fotografski izričaj. Kako i sam naslov sugerira, No Concept izložba je potpuno slobodna, bez zadane teme: autori su neopterećeni i dana im je potpuna umjetnička sloboda. Mogu poslati fotografije na bilo koju temu, nastale davno ili ponukane samom idejom izložbe. Reportažna, art, life, modna, pejsažna, crno – bijela fotografija, sve je dopušteno.

Na inicijativu doc. dr. Viktorije Car, izložba će biti postavljena u Malom pogonu Tvornice kulture. Sadašnji i bivši studenti i studentice politologije i novinarstva predstavit će se u šarolikom sastavu – od mladih amatera do iskusnih medijskih profesionalaca. Autori šalju 5 fotografija osobnog odabira, koje će pregledati stručni fotografski žiri u sastavu:

Ana Šesto rođena je 1986. u Zagrebu. Radi kao fotografkinja, novinarka i kao voditeljica kulturnog kluba O’GRADA, čija je i osnivačica. Bavi se organizacijom izložbi i raznih kreativnih događanja.Završila je Studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti s temom magistarskog rada « Fotografkinje od 70ih do danas».  Do sada je imala četrnaest samostalnih i tridesetak grupnih izložbi. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU-a. Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer za fotografskog dizajnera. Realizirala je dvadesetak naslovnica za hrvatske književnike, te su joj radovi objavljivani u raznim časopisima. Iza sebe ima već nekoliko prvih nagrada od kojih su joj najznačanjije one iz Fotokluba Zagreb, nagrade na Hrvatskom kreativnom Fotoizazovu, Fotomaratonu te pohvale na festivalu Photodays. Ona najnovija je pohvala koja dolazi iz priznatog  časopisa za kulturu fotografije, Refoto. Službeni je fotograf kazališta  Mala Scena,  nakladničke kuće Semafora ,  Knjige u centru i portala Dnevno.hr. Suradnica je časopisa Gloria In gdje radi kao fotografkinja i novinarka.

Ivan Posavec rođen je 1951. u Dužici pokraj Siska. Godine 1969. dolazi na studij veterine u Zagreb, koji prekida 1974. kao apsolvent, da bi se posvetio fotografiji. Diplomira 1980. filmsko snimanje u klasi prof. Nikole Tanhofera na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu, a 1984. magistrira fotografiju kod prof. Dragoljuba Kažića na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Radove su mu otkupili Muzej suvremene umjetnosti i Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu te Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Dobitnik je nagrade ‘Tošo Dabac’ 1992., a 2003. Nagrade grada Zagreba te još pedesetak drugih nagrada. S kolegom Mijom Vesovićem 1979. osniva grupu MO. Član je ULUPUH-a, a već trideset godina bavi se novinskom fotografijom.

Hrvoje Žučko rođen je 1958. u Zagrebu. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a studirao je i na dvogodišnjem studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Karijeru je započeo kao novinar Hrvatskog radija, a 1993. godine postaje glavni urednik Foto agencije HINA (FaH). Od 1995. radi u Europa press holdingu kao urednik fotografije u izdanjima Arena, Gloria, Mila. Danas je urednik Foto agencije HINA i radi kao vanjski suradnik na kolegiju Foto novinarstvo. Član je Hrvatskog novinarskog društva.

Organizacijski odbor:

  • Emil Čančarstudent novinarstva na Fakultetu političkih znanosti
  • Anja Stević, studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti
  • Marija Savićstudentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti
  • Ana Šestofotografkinja i bivša studentica Fakulteta političkih znanosti
  • dr. sc. Viktorija Cardocentica i prodekanica za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje