Fotografski natječaj: WIKI VOLI ZEMLJU

"Wiki voli Zemlju" (eng. Wiki(pedia) Loves Earth) međunarodni je fotonatječaj u prikupljanju slobodnih fotografija zaštićenih prirodnih dobara.

O projektu

Natječaj se održava u organizaciji ogranaka Zaklade Wikimedija diljem svijeta od u svibnju i lipnju 2017. godine.

Cilj projekta je s jedne strane fotografirati pod slobodnom licencom što više zaštićenih prirodnih područja, a s druge strane doprinijeti povećanju javne svijesti o očuvanju prirode.

Projekt je započet 2013. godine u Ukrajini i brzo se proširio na gotovo 30 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska ove godine po prvi put, a namjera je da se ubuduće sudjeluje svake godine.

Prošle godine je na globalnoj razini prikupljeno više od 75 tisuća fotografija od strane 7000 sudionika.

Fotografije se dalje koriste za ilustraciju članaka na Wikipediji. Slobodne su i za dalje preuzimanje i korištenje uz poštivanje pravila licence (CC BY-SA 4.0).

Žiri će izabrati tri najbolje fotografije koje ulaze u izbor za najbolje fotografije na međunarodnoj razini.

Pravila

Na fotografiji treba biti zaštićeno prirodno područje (nacionalni parkovi, parkovi prirode, botanički vrtovi, regionalni parkovi, zaštićeni parkovi, park-šume, spomenici prirode, specijalni rezervati prirode, značajni krajolici, arboretumi i dr.). Npr.: Medvednica, Plitvice, Velebit, Maksimir, Lonjsko polje, Biokovo, Učka, Risnjak, Motovunska šuma, Kornati, Brijuni, Papuk, Žumberak, Moslavačka gora, rijeka Drava, rijeka Mrežnica, Mljet, Lokrum itd.

Minimalna veličina fotografije je 2 megapiksela.

Fotografija ne mora biti nova, može biti od prije.

Trebate biti vlasnik fotografije ili imati dozvolu od vlasnika fotografije.

Dozvoljena je obrada fotografije, ali bez pretjerivanja.

Broj fotografija koje jedan autor / ica može postaviti je neograničen.

Prebacivanje fotografija

Potrebno je registrirati se (otvoriti korisnički račun), (ako ga nemate posjetite: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:CreateAccount&uselang=hr).

Slike se prebacuju (upload) ovdje:

https://commons.wikimedia.org/wiki/Campaign:wle-hr

Napomena: Ove fotografije će nakon natječaja biti javne za uporabu, odnosno slobodne za korištenje, kako na Wikipediji, tako i u ostale svrhe (objave u medijima, pa čak i u komercijalne svrhe) bez novčane naknade, ali uz obavezu navođenja autora.

Kontakt

Ako imate pitanja ili trebate pomoć kontaktirajte e-mail: hrvojebj@gmail.com