Fotografski natječaj: URBANE RUŠEVINE – PRVOMAJSKI INKUBATOR 2016.

inkubator-fotografija

 

Natječaj za sudjelovanje na izložbi URBANE RUŠEVINE u sklopu manifestacije PRVOMAJSKI INKUBATOR 2016.

Pozivaju se fotografi, vizualni umjetnici i autori da se prijave za sudjelovanje na žiriranoj skupnoj izložbi koja će se održati u sklopu festivala “Prvomajski inkubator” od 6. do 19. svibnja 2016. godine u gradu Krku.

Ovogodišnji, šesti po redu, “Prvomajski inkubator” jest glazbeno-likovno-edukativni festival u organizaciji Udruge Kreativni Krk. S obzirom na to da je jedan od glavnih ciljeva Udruge upravo poticanje stvaralaštva te davanje prostora neafirmiranim i novim talentima, i ove godine umjetnička izložba jedno je od niza tematski povezanih događanja. “Prvomajski inkubator” slavi Praznik rada te obrađuje teme koje nas upozoravaju na stanje tržišta rada, gospodarstva, proizvodnih sektora itd. Gotovo svakodnevno, svjedoci smo zatvaranja nekada jakih i uhodanih proizvodnih pogona koji su bili okosnica ekonomskog razvoja i postali svojevrsni simboli regija u kojima se nalaze (primjera je nebrojeno, spomenimo samo nedavno zatvorenu Tvornicu olovaka Zagreb ili malo stariji slučaj Tvornice vijaka Punat). Donedavno”živo” arhitektonsko tijelo, gubljenjem svoje uloge, odjednom postaje napušten prazan kostur.

U novije vrijeme pojavio se trend fotografiranja upravo takvih tzv. urbanih ruševina koji se fokusira na fotografiranje propadanja napuštenih zgrada, hotela, tvornica, strojeva i sl. unutar gradova ili u njihovoj neposrednoj blizini. Ova vrsta fotografije estetizira napuštanje i propadanje građevina, arhitektonskih kompleksa i dijelova grada te potiče debate o važnosti umjetnosti u revitalizacijskim i restauracijskim projektima u (post)industrijskim zonama. Fotografija nam, osim svoje dokumentarne vrijednosti, pruža i širok spektar umjetničke interpretacije fotografirana objekta. Mladim umjetnicima ovo je poziv da se nakratko pretvore u urbane istraživače te, osim čistog dokumentiranja urbanih ruševina, daju svoj pogled na estetiku raspadanja. Također, želimo da istraže vlastit odnos (ili odnos ljudi današnjice) prema tim svjedocima ne tako davne prošlosti. Sudionicima je ostavljeno na izbor kako će obraditi temu. Potičemo sudionike da kvalitetno istraže temu te da joj pristupe suvremeno.

Odabrani radovi bit će izloženi u renomiranoj galeriji Decumanus u gradu Krku te virtualno na mrežnoj stranici Udruge Kreativni Krk.

Prijava mora sadržavati:

 • digitalni fotografski uradak koji odgovara zadatku ovog natječaja u formatu jpeg, rezolucije 300 dpi za tisak na A3-formatu. Pod “fotografskim uratkom” podrazumijevamo jednu fotografiju, fotokolaž ili čak narativnu seriju fotografija.
  Naziv datoteke mora biti spremljen po shemi: Prezime_Ime_Naziv rada_Godina. Preporučamo slanje putem servisa WeTransfer.
 • ako fotografski uradak nije digitalan, autori ga mogu dostaviti na adresu:
  Udruga Kreativni Krk (za fotografski natječaj)
  Ljudevita Gaja 5
  51500 Krk
  Hrvatska
  (Napominjemo da takve radove ne vraćamo autoru.),
 • naziv i kratak opis/koncept prijavljena rada (do pola kartice teksta),
 • životopis autora (do pola kartice teksta, adresa e-pošte i broj telefona),
 • link na mrežnu stranicu autora, profil na društvenoj mreži i sl.
 • Prijave slati na adresu e-pošte:
  art.kreativni.krk@gmail.com s naznakom „Za fotoizložbu“

Prijave moraju stići zaključno s 25. ožujkom 2016. godine do 23:59 sati.

Natječaj počinje 10. veljače 2016. godine i otvoren je zaključno s 25. ožujkom 2016. godine.

U odabiru radova sudjelovat će:

 1. Bruna Justinić (magistar povijesti umjetnosti – suvremena umjetnost/fotografija),
 2. Lucija Štefančić (magistra restauriranja i konzerviranja umjetnina – slikarica),
 3. Igor Gržetić (povjesničar umjetnosti i audiovizualni umjetnik),
 4. Mario Depicolzuane (grafički dizajner i art-direktor).

Odabrani radovi bit će objavljeni do 6. travnja 2016. na mrežnoj stranici http://www.kreativnikrk.com i Facebook-stranici Udruge https://www.facebook.com/kreativnikrk

Izložba će trajati od 6. do 19. svibnja 2016. godine.

Sva dodatna pitanja možete poslati na: art.kreativni.krk@gmail.com.