Fotografski natječaj povodom Svjetskog dana fotografije

SVJETSKI DAN FOTOGRAFIJE

Da, sada već te davne 1839. godine, 9. siječnja, Daguerre /Louis-Jacques-Mandé Daguerre/ je napisao molbu tadašnjoj Francuskoj akademiji znanosti i umjetnosti da mu priznaju izum fotografije, tj. dagerotipije.

Članovi akademije, te mudre i pametne glave, proučavali su taj zahtjev skoro osam mjeseci tako da su pozvale g. Daguerra tek 19. kolovoza da im objasni to novo čudo koje svijet ne poznaje, a on tvrdi da može biti od velike koristi. Pametni i poduzetni Daguerre toga je vrućeg 19. kolovoza poveo sa sobom prijatelja Aragoa /Dominique François Arago/, vrlo uvaženoga fizičara toga doba i aktivnoga političara tadašnje Francuske. Arago je bio sjajan govornik pa su ga ti najviši autoriteti i intelektualci Francuske netremice slušali dok je vrlo strastveno objašnjavao novi Daguerrov izum. Da bi objasnio koliko je to jednostavan postupak, a djelotvoran i pristupačan, rekao je i ovo:

“… dagerotipija ne zahtijeva nikakvo znanje crtanja i ne zavisi ni od kakve manualne vještine. Svatko može uspjeti s istom izvjesnošću, i to isto tako dobro kao autor pronalaska.”

Ove Aragove riječi izrečene prije 179 godina danas zvuče proročki s obzirom na sveprisutnu i svemoćnu digitalnu tehnologiju.

Oduševljeni i omamljeni Aragoovim obrazloženjem toga 19. kolovoza 1839. godine članovi su Akademije preporučili Francuskoj vladi da otkupi izum. I doista, Vlada je otkupila na način da je Daguerreu dala doživotnu mirovinu, a izum, tj. sva znanja kako se pravi dagerotipija objavila je i dala javnosti na upotrebu. Zato se ovaj datum obilježava kao datum rođenja fotografije, tj. Svjetski dan fotografije.

U spomen ovim velikim ljudima i ovom datumu raspisujemo natječaj za najkreativniju rođendansku fotografiju koju treba snimiti isključivo 19. 8. 2018.

Borislav Božić, prof.

Pravila natječaja i prijavnica mogu se preuzeti ovdje.