Fotografski natječaj “Očistimo svijet”

Fotografski natječaj Očistimo svijet provodi se u sklopu svjetske akcije čišćenja divljih odlagališta otpada World Cleanup 2012, a u svim zemljama regije (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Grčka, Turska, Rumunjska, Bugarska i Mađarska). Organizator natječaja u Hrvatskoj je Udruga Žmergo.

Očistimo svijet

Fotografski natječaj Očistimo svijet provodi se u sklopu svjetske akcije čišćenja divljih odlagališta otpada World Cleanup 2012, a u svim zemljama regije (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Grčka, Turska, Rumunjska, Bugarska i Mađarska). Organizator natječaja u Hrvatskoj je Udruga Žmergo.

 

Pravila natječaja

Sudionici natječaja mogu biti svi građani Hrvatske

Tematika izložbe: polazište za predmet izložbe je projekt Let’s do it! World Cleanup 2012, ali tematika nije ograničena samo na akciju čišćenja. Fotografije mogu biti:

  • snimljene na dan akcije čišćenja “Zelena čistka” na području cijele Hrvatske;
  • izabrane iz šireg pojma ekologije:

– dokumentiraju pečat, kojeg u okolini i prirodi Hrvatske ostavljaju antropološke djelatnosti, a s druge strane djelatnosti ljudi;

– ulažu napor kod smanjivanja ili izbjegavanja pravljenja štete okolini i prirodi, dakle projekti koji su usmjereni na poticanje održivog načina života;

– fotografije mogu biti stare do dvije godine

– fotografije koje predstavljaju netaknutu prirodu iz zemalja koje sudjeluju u natječaju;

– fotografije mogu biti novije ili uzete iz arhiva fotografa

Tipologija fotografija:

– u bojama ili crno-bijele;

– snimljene s digitalnim ili analognim fotoaparatom.

Jedan autor može prijaviti najviše tri fotografije. One fotografije iz kojih su bili uzeti ili su dodani dijelovi ne mogu se prijaviti na natječaj. Dozvoljeno je manje popravljanje nijansi, korekcija boja, promjena fotografije u boji u crno-bijelu fotografiju ili rezanje u smislu „crop“. Fotografije moraju biti poslane u veličini 1.500 piksela na dužoj stranici.

U prijavi, osim fotografija, treba priložiti osobne podatke.

Autori pobjedničkih fotografija moraju dostaviti izvorne fotografije (po mogućnosti u RAW-formatu) ili analogne snimke snimljene na filmu, kako bi se mogle objaviti u što kvalitetnijem formatu.

Rok za predaju fotografija je 7. svibnja 2012. na adresu natjecaj@jedandan.com.hr

Članovi stručnog žirija hrvatskog dijela natječaja: Mare Milin, predstavnik National Geographic te organizatora.

Organizator fotografskog natječaja, udruga Žmergo, će 50 izabranih fotografija prolijediti stručnoj komisiji u Ljubljani te će konkurirati u sklopu međunarodnog natječaja.

Ocjenjivanje fotografija:

Stručna komisija u Ljubljani će izabrati 50 najboljih fotografija za izložbu.

Stručna komisija se sastoji od uredništva National Geographic Slovenija, društva Ekologi brez meja i Američke ambasade u Ljubljani.

Ocjenjivanje fotografija najviše će ovisiti od kreativnosti i tehničkoj savršenosti.

Nagrada: izložba 50 najboljih fotografija iz regije

Lokacija i datum izložbe: Jakopičevo šetalište u Ljubljani, rujna 2012.

Za bilo kakve upite molimo da nam se javite na priloženi broj telefona ili putem email-a.