Fotografski natječaj: Kultura u fokusu 2017.

Natječaj Kultura u fokusu 2017

Dvije godine organiziramo uspješne fotografske natječaje koji prate kulturne događaje.

U ovogodišnji natječaj uvodimo još jednu kategoriju -spomenička baština tako da imamo 5 kategorija za nagradu:

  1. Nepokretna kulturna baština / spomenici i arhitektura
  2. Portret umjetnika
  3. Kazališne, filmske i plesne umjetnosti
  4. Koncertna fotografija/ glazbene manifestacije
  5. Galerijske i muzeološke izložbe i performanse

Natječaj je otvoren za sve profesionalne fotografe kao i ljubitelje fotografije koji su uspješno fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, ples, muzeološke izložbe, portret umjetnika, kao i spomeničku baštinu). Uzimaju se u obzir radovi nastali od 1.siječnja 2017 do 31.prosinca 2017.

Izabrane fotografije od strane stručnog žirija predstavit će se kroz izložbeni postav, a među njima pobjedničke fotografije po kategorijama i fotografija godine Kultura u Fokusu 2017.

U Hrvatskoj i u svijetu ne posvećuje se dovoljno pažnje dokumentarnoj ili interpretativnoj fotografiji i njenim specifičnostima, ni s muzeološkog (teorijskog), ni s muzeografskog (praktičnog i primijenjenog) stajališta, kao niti fotoreporterskoj fotografiji koja kroz medije dopire do šire javnosti.

“Živimo u vremenu u kojem se bilijuni fotografija dnevno dijele on line. Autori tih fotografija utapaju se u anonimnosti mnoštva, različitih prostornih, društvenih, ekonomskih i kulturnih slojeva i krugova. Svaka ozbiljnija kvantifikacija i prosudba složenija je no ikada, a metode koje koristimo u prosudbenim procesima slojevite su i vrlo često osobne. Worholovih petnaest minuta slave svedeno je na stotinke sekunde, a pitanje kulture (i umjetnosti) vrlo često nije u fokusu mainstreem medija. Barem ne na ovim našim medijskim prostorima. Kultura je najčešće izvan fokusa, hermetična, kodirana i većini potencijalnih korisnika nerazumljiva. Upravo medijem fotografije, kultura se nastoji približiti svojim korisnicima, dekriptirati ideje i poruke na način na koji je Magnumov fotograf Elliott Ervitt naglasio kako je ‘Smisao fotografije i u tom da stvari ne moraš objašnjavati riječima.’ (Jalšić-Ernečić)

Stoga, kroz ovaj natječaj namjera je ostvariti dodatnu pozornost autora i kulturnih institucija za ovaj vid umjetničkog izražaja, poticati kreativnost i podupirati projekte za umjetnička i znanstvena istraživanja kao podlogu za bolju komunikaciju kulturnih manifestacija u široj javnosti.

Fotografija u svojstvu dokumentacije sadržaja, dokument s osnovnim karakteristikama kulturno-povijesne vrijednosti, ima značajno mjesto po svojim muzeološkim vrijednostima, u fundusima kulturnih institucija, te uz povijesnu dokumentarnost ujedno nosi obilježja novostvorene stvarnosti kreativnog autorskog izražaja.

Takvoj „interpretativnoj fotografiji u punoj mjeri dopuštena je kreativnost i slobodno korištenje svih strukturalnih elemenata njenog métiera (svjetlosti, sjena, rakursa i vizura), izvjesno estetizirano “krivotvorenje” vizualne stvarnosti, višeznačnosti, naglašavanje pojedinih dijelova cjeline itd., a snimani muzejski (izloženi) predmet, (kao i bilo koji kulturni događaj) može postati polazištem i predloškom za eventualno novo umjetničko djelo (ovisno o talentu onoga tko snima), koje može nastaviti svoj život i izvan okrilja muzeja (galerije ili kazališne scene).“(Šiftar)

Namjera je kroz izložbene postave u raznim kulturnim institucijama, primarno onim institucijama i ustanovama u kojima su nastale pobjedničke fotografije po kategorijama, kako bi se šira javnost upoznala s autorskim radovima natjecatelja.

ŽIRIRANJE

Stručni tim komunikologa, fotografa, umjetnika i kustosa odabrat će recentne radove za izložbeni postav i proglasit će pobjednike natječaja. Žiri će od pristiglih radova odabrati najbolje fotografije za galerijski postav, pritom vodeći računa o ideji, kompoziciji, kreativnosti, tehničkoj kvaliteti i kvaliteti prikaza zadane teme i njenoj kontekstualizaciji.

NAGRADE

Popis nagrada objavit će se do završetka natječaja.

PRAVILA

Fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU 2017, otvoren je za sve profesionalne fotografe i ljubitelje fotografije, koji su u 2017. godini fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, muzejske postave …i portret umjetnika i objekte kulturne baštine).

Svaki autor može maksimalno poslati 10 fotografija s jednog ili više događaja.

Institucije, ustanove (muzeji, kazališta…) koje zastupaju prava autora mogu sudjelovati s 20 fotografija.

Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno.

Natječaj je otvoren do 10.01. 2018.

Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja.

Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici.

Nije dopušteno stavljanje potpisa autora na fotografiji.

Preporučena rezolucija fotografija je 300dpi i 3000px po dužoj stranici, u .jpg formatu.

U opisu potrebno je upisati: mjesto, vrijeme i opis događaja (npr. Otvaranje izložbe slika Ede Murtića u galeriji …),

AUTORSKA PRAVA

Autori fotografija zadržavaju autorska prava.

Prijavljivanjem na natječaj autori se slažu da se njihove fotografije bez naknade koriste u promotivne svrhe ovog natječaja, u svim promotivnim materijalima, te na svim promotivnim događanjima kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama koje promiču natječaj Kultura u fokusu.

Sve druge vidove komercijalne uporabe fotografija izravno s autorima dogovaraju eventualni zainteresirani klijenti.

Upload fotografija vrši se na stranici mediapitch.com, nakon registracije. Autori su obvezni upisati funkcionalni mail, ime i prezime, kako bi bili pravodobno informirani o rezultatima natječaja.

Više…