Fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU 2016.

Fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU 2016. tematizira četiri kategorije:

  • Portret umjetnika
  • Kazališne, filmske i plesne umjetnosti
  • Koncertna fotografija/glazbene manifestacije
  • Galerijske i muzeološke izložbe i performanse

Natječaj je otvoren za sve profesionalne fotografe kao i ljubitelje fotografije koji su uspješno fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, ples, muzeološke izložbe… i portret umjetnika). Uzimaju se u obzir radovi nastali od 1. siječnja 2016 do 1. prosinca 2016.

Izabrane fotografije od strane stručnog žirija predstavit će se kroz izložbeni postav, a među njima pobjedničke fotografije po kategorijama, i fotografija godine Kultura u Fokusu 2016.

Dodatni poticaj autorima je i nagradni fond na PBZ poklon kartici.

U Hrvatskoj i u svijetu ne posvećuje se dovoljno pažnja dokumentarnoj ili interpretativnoj fotografiji i njenim specifičnostima, ni s muzeološkog (teorijskog), ni s muzeografskog (praktičnog i primijenjenog) stajališta, kao niti fotoreporterskoj fotografiji koja kroz medije dopire do šire javnosti.

Stoga, kroz ovaj natječaj namjera je ostvariti dodatnu pozornost autora i kulturnih institucija za ovaj vid umjetničkog izražaja, poticati kreativnost i stvoriti uvjete za umjetnička i znanstvena istraživanja kao podlogu za bolju komunikaciju kulturnih manifestacija u široj javnosti.

Fotografija u svojstvu dokumentacije sadržaja, dokument s osnovnim karakteristikama kulturno-povijesne vrijednosti, ima značajno mjesto po svojim muzeološkim vrijednostima, u fundusima kulturnih institucija, te uz povijesnu dokumentarnost ujedno nosi obilježja novostvorene stvarnosti kreativnog autorskog izražaja.

Takvoj „interpretativnoj fotografiji u punoj mjeri dopuštena je kreativnost i slobodno korištenje svih strukturalnih elemenata njenog métiera (svjetlosti, sjena, rakursa i vizura), izvjesno estetizirano ‘krivotvorenje’ vizualne stvarnosti, višeznačnosti, naglašavanje pojedinih dijelova cjeline itd., a snimani muzejski (izloženi) predmet, (kao i bilo koji kulturni događaj) može postati polazištem i predloškom za eventualno novo umjetničko djelo (ovisno o talentu onoga tko snima), koje može nastaviti svoj život i izvan okrilja muzeja (galerije ili kazališne scene).“ (Šiftar)

Namjera je kroz izložbene postave u raznim kulturnim institucijama, primarno onim institucijama i ustanovama u kojima su nastale pobjedničke fotografije po kategorijama, kako bi se šira javnost upoznala s autorskim radovima natjecatelja.

ŽIRIRANJE

Stručni tim komunikologa, fotografa, umjetnika i kustosa odabrat će recentne radove za izložbeni postav i proglasit će pobjednike natječaja. Žiri će od pristiglih radova odabrati najbolje fotografije za galerijski postav, pritom vodeći računa o ideji, kompoziciji, kreativnosti, tehničkoj kvaliteti i kvaliteti prikaza zadane teme i njenoj kontekstualizaciji.

PRAVILA

Fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU 2016. otvoren je za sve profesionalne fotografe i ljubitelje fotografije, koji su u 2016. godini fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, muzejske postave… i portret umjetnika).

Svaki autor može maksimalno poslati 10 fotografija s jednog ili više događaja.

Institucije, ustanove (muzeji, kazališta…) koje zastupaju prava autora mogu sudjelovati s 20 fotografija.

Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno.

Natječaj je otvoren do 1. 12. 2016.

Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja.

Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici.

Nije dopušteno stavljanje potpisa autora na fotografiji.

Preporučena rezolucija fotografija je 300dpi i 3000px po dužoj stranici, u .jpg formatu.

U opisu potrebno je upisati: mjesto, vrijeme i opis događaja (npr. Otvaranje izložbe slika Ede Murtića u galeriji…),

AUTORSKA PRAVA

Autori fotografija zadržavaju autorska prava. Prijavljivanjem na natječaj autori se slažu da se njihove fotografije bez naknade koriste u promotivne svrhe ovog natječaja, u svim promotivnim materijalima, te na svim promotivnim događanjima kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama koje promiču natječaj Kultura u fokusu. Sve druge vidove komercijalne uporabe fotografija izravno s autorima dogovaraju eventualni zainteresirani klijenti.

Upload fotografija vrši se na stranici mediapitch.net, nakon registracije. Autori su obvezni upisati funkcionalni mail, ime i prezime, kako bi bili pravodobno informirani o rezultatima natječaja.

NAGRADNI FOND

1. nagrada 1.000 kn na PBZ poklon kartici – ukupni pobjednik natječaja (proglašen od finalista iz kategorija),

– nagrada 500 kn na PBZ poklon kartici, za fotografije kazališnih, filmskih i plesnih umjetnosti,

– nagrada 500 kn za fotografije glazbenih događaja – koncertna fotografija,

– nagrada 500 kn za galerijske i muzeološke izložbe i performanse,

– nagrada 500 kn za portret umjetnika.

Sponzor nagrada https://www.pbz.hr/