FOTOGRAFSKI DORUČAK U GORSKOM KOTARU

Fotosavez Primorsko-goranske županije organizira fotografski doručak na temu pejzažne fotografije u snježnim ambijentima Gorskog kotara. Domaćin ovog susreta je Amaterski video foto klub Delnice, a koordinatorica realizacije programa je Višnja Bolf.

Na ovaj Fotografski doručak prijavilo se 43 autora iz Rijeke, Lošinja i Delnica.

Ovaj radni susret fotografskih autora treći je po redu i prvi u organizaciji novoosnovanog Fotosaveza Primorsko-goranske županije. Prva dva organizirao je Fotoklub Rijeka. Svi susreti ovakvog tipa nose u sebi početnu ideju međusobnog druženja, upoznavanja, razmjene iskustava te snimanja na određenu temu. Oni, neminovno, kod svih sudionika otvaraju okvire suradničkog raspoloženja i pozitivizam zajedničkog djelovanja. Organizirana, skupna djelovanja kao ovi radni fotoizleti prevode autora iz personalnog u čin kolektivnog djelovanja. Iskustva ovakvih fotoizleta mogu utjecati i utječu na autore kako bi što lakše svladali određeni snimateljski problem ili naprosto imali novo iskustvo. Dakle, snimateljski vrlo zahtjevna tema i traži posebna snimateljska znanja. Snimamo pejzažne fotografije i to u ambijentima pod snijegom. Ovo je oblik neformalne edukacije, rada i usvajanja novih znanja na licu mjesta, kroz iskustvo. I sada pratimo duh prethodnih susreta na tragu analize i vrednovanja suvremenih pristupa fotografskom stvaralaštvu. U svakom slučaju, susreti ove vrste mogu doprinositi ne samo autorskom napretku, već i boljoj i dinamičnijoj aktivnosti klubova domaćina. Ovakvo djelovanje je jedan od ciljeva novoosnovanog regionalnog Fotosaveza.

Program susreta:

  • U 10.30 sati – sastajanje u Popovićev Mlin u Delnicama u Supilovoj ulici (kraj Vatrogasnog doma) Doručak i predstavljanje samog mlina uz mogućnost fotografiranja.
  • Poslije doručka i protokolarnog otvaranja susreta odlazi se na teren. Na Sanjkalištu „Potok“ održati će se u to vrijeme prvenstvo Hrvatske u sanjkanju, a i sam Delnički potok je atraktivan za fotografiranje. Lokacija je na izlazu iz Delnica prema Brodu na Kupi; Petehovac iznad Delnica nudi prekrasne panorame Delnica, izuzetno puno zimskih pejzaža i naravno skijalište; Gradski park, za one koje žele fotografirati šumu a ne žele na Petehovac, klizalište i ZOO sa srnama, muflonima; Sam Grad Delnice (stara kuća Rački, vidikovac s Japlenškog …).
  • Povratak u Popovićev mlin u 14.30 na ručak (gulaš od divljači).

Izložba fotografija nastalih na ovom izletu bit će postavljena u izložbenom prostoru Narodne čitaonice u Rijeci, Korzo 24 od 9. do 18. ožujka 2013. a u drugoj polovini lipnja u Delnicama za Dan grada Delnica.

Inicijator i pokretač susreta je predsjednik Fotosaveza Primorsko-goranske županije Borislav Božić.