Fotografska umjetnička kolonija: SRCA ISTRE

Tijekom nekoliko sljedećih dana, od 8. do 11. listopada 2015. godine, na području Istre biti će održan jesenski dio fotografske umjetničke kolonije Srca Istre, pod pokroviteljstvom profesionalne podrške Canona CPS (Canon Professional Service) za Hrvatsku.

Umjetnički fotografski projekt Srca Istre plod je druženja trojice autora koji će, nakon niza zajedničkih posjeta kontinentalnoj Istri, objediniti subjektivne doživljaje Terra Magicae koja svakom na svoj način nudi posve nove vizure svojih krajolika, kulturne baštine i dakako, lica svojih stanovnika. Upravo tome iskustvu zahvaljujemo množinu srdaca spomenutih u nazivu projekta. Posjećujući Istru, autori publici kane predstaviti svoje pojedinačne doživljaje što nas metodom na neki način podsjeća na legendarne grupne posjete impresionista Pont-Avenu u Bretanji krajem 19. stoljeća kada, unatoč zajedničkom stilskom opredjeljenju, svatko od slikara donosi nešto novo, nešto što drugi nisu otkrili ili smatrali bilom pejsaža, a upravo pogled na njihove raznolike interpretacije, daje posve novu dimenziju krajoliku Bretanje kao što danas u Istri očekujemo od ove trojice autora.

U ovom jesenskom dijelu fotografskog projekta Srca Istre najavljeni su i susreti s lokalnim fotografskim stvaraocima koji će, svojim sudjelovanjem u fotografskim radionicama i stručnim razgovorima, upotpuniti rad umjetničke kolonije i samog projekta.
.
JankoBelaj-8296022-Picon

Hancic_Osrecak_Belaj_u_Istri

Profesionalni životopis autora:

Janko Belaj (1965.) zagrebački je fotograf i povremeni grafičar koji se u svijet ovih tehnika zaputio još u ranoj mladosti. Prvi su mu radovi objavljeni koncem 70-tih godina, a od tada do danas je opremio više izložbi i monografija s područja povijesti umjetnosti (MUO, Muzejski prostor, Mimara, Narodna galerija u Ljubljani…). Radio je za više raznih izdavača, marketinških agencija i dizajnerskih kuća. Godine 1998 osniva i od tad vodi prvi domaći portal posvećen fotografiji (fotozine.org). Član je fotografske sekcije ULUPUHa od 2009.

Siniša Hančić (1965.) kao fotoreporter i urednik fotografije radi 25 godina. U suradnji s brojnim medijima u zemlji i inozemstvu te svjetskim foto agencijama snimao je krizna razdoblja na Kosovu, u Rumunjskoj i Srbiji, rat u Sloveniji i Domovinski rat u Hrvatskoj. Izvještavao je svojim fotografijama s brojnih značajnih sportskih i drugih društvenih događaja iz Hrvatske i inozemstva. Posljednje četiri godine posvetio je uređenju autorsko-pravnih odnosa i hrvatskog medijskog tržišta kao konzultant za autorsko pravo u medijima.

Zoran Osrečak (1962.) fotograf je koji djeluje u Svetom Ivanu Zelini i Zagrebu. Fotografijom se bavi od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon završene Škole primjenjene umjetnosti u Zagrebu, odsjek fotografije, radi kao profesionalni fotograf i snimatelj, u Ministarstvu Kulture kao jedan od petorice foto-dokumentarista mlade generacije Službe zaštite spomenika kulture, a usporedo razvija poslovnu karijeru na rukovodećim mjestima u poduzećima i distribuciji proizvođača fotografske opreme.

Janko Belaj, Zagreb, www.belaj.com, www.fotozine.org
Siniša Hančić, Zagreb, www.fotoreporteri.hr, www.pixsell.hr
Zoran Osrečak, Sveti Ivan Zelina, www.zockphoto.com

ZoranOsrecak_Sv_Marija_Gracisce_Istra srcaistre-01 SrcaIstre_Sinisa-Hancic_color