Fotografija govori više od tisuću riječi (17)

Jedna je anketa pokazala na uzorku od 400 slučajno odabranih osoba, da oko 50% njih kod sebe ima neku fotografiju i to najčešće neke osobe. Okvirno, to izgleda ovako: u oko 50% slučajeva to su ljudima drage osobe, obitelj, prijatelji...

Fotografija kao fragmentarni socijalni kontakt

Jedna je anketa pokazala na uzorku od 400 slučajno odabranih osoba, da oko 50% njih kod sebe ima neku fotografiju i to najčešće neke osobe. Okvirno, to izgleda ovako: u oko 50% slučajeva to su ljudima drage osobe, obitelj, prijatelji…

Fotografije su zastupljene obzirom na spol ovako. muškaraca je oko 37 %, a dama 63 %. Razlog zbog kojeg ljudi nose sa sobom fotografije, najčešće je ponos obzirom na odabrane partnere ili na djecu.

Naravno, tu su i fotografije drugih motiva koje nisu u svezi s ponosom.

Često se spominje kao razlog činjenica da želimo na neki način biti bliže voljenoj osobi, što je izražajnije kod muškog spola. Razlog toj činjenici krije se u tome što to nekako izgleda „manje muški“ ili možemo reći, obzirom na mušku logiku nekako iracionalno.

Nemojmo nikad zaboraviti da ponekad fotografija može funkcionirati kao nadomjestak za zbilju. Primjerice neka žena u novčaniku ima fotografiju svog bivšeg supruga s kojim bi rado i dalje živjela. Isto bi mogli reći i za fotografije pokojnika. Postoje i neki drugi zanimljivi stavovi, poput ovoga, po kojem kad je fotografija nama drage osobe uz nas, a ona je na putu, zaštićena je onda od svih mogućih neugodnosti, opasnosti i nevolja.
Fotografija očito funkcionira poput neke magije. Ona nije samo mrtvi predmet, ona je čovjek, nešto što očito živi.

Snimke političara, diktatora ne smiju se uništavati, micati. Koliko tek ljudima znače fotografije s potpisom? Ona praktički funkcionira kao neka svetinja, koja se poštuje. S nje se skida prašina, pere se staklo, okolo se postavljaju svijeće…

Pri svemu tome nije zanemariva ni veličina fotografije. Izgleda kao da upravo veličina govori o vrijednosti neke osobe. Sjetimo se velikih postera!

Mladima pak fotografije omogućuju rudimentarni socijalni kontakt s njihovim idealima, a to nikako nije zanemariv faktor.

Krešimir Mikić