Fotografija govori više od tisuću riječi (10)

Slika i portret osobe povezani su stoljeima. sjetimo se samo odraza u vodi. O tome su napisane brojne stranice, stvoreni mitovi. Nakon toga slijedi priča o ogledalu. Slika u ogledalu koja postaje slika duše. Između fotografije i slike u ogledalu sličnosti su velike.

Portretna fotografija

Slika i portret osobe povezani su stoljećima. Sjetimo se samo odraza u vodi. O tome su napisane brojne stranice, stvoreni mitovi. Nakon toga slijedi priča o ogledalu. Slika u ogledalu koja postaje slika duše. Između fotografije i slike u ogledalu sličnosti su velike. Postoje tvrdnje i vjerovanja o tome kako fotografija uzima dio duše fotografiranoj osobi. O tome su čak pisane i znanstvene studije, dakle nije bila riječ samo o ezoteriji.

Zar nije istina, kako vlada nelagoda ako nas fotografira neki stranac, u smislu: kako se usudio? Osjećamo kao da je ušao u našu intimu bez da smo mu to dopustili. Riječ je o slici koja ima drugačiju magićnu kakvoću od odraza u vodi ili likovnog portreta.

No, kasnije se javlja potreba biti fotografiran, koliko god to u počecima fotografije baš i nije bilo jeftino. Uskoro, kad to više nije bilo skupo, želje i potrebe su narasle. Postalo je važno biti viđen i na fotografijama. Zašto? Za razliku od likovnog portreta, ovdje postoji frapantna sličnost osobe ispred objektiva i osobe na fotografiji. U slikarstvu pak brojni portreti različitih osoba više su nalikovali jedan drugom po likovnom stilu slikara, dok se individualnost portretirane osobe pri tom gubila. U likovnim se portretima više naglašavala ljepota, stanovita stilizacija u tom smjeru. Možemo reći da kao da nedostaje prirodnosti i životnosti što je fotografija zabilježila.

Danas je još uvijek fotografija bitno sredstvo za identifikaciju neke osobe i to ne samo u osobnoj iskaznici ili u putovnici, koliko god danas vlada digitalno „retuširanje“. Tu istu funkciju preuzimaju novine i televizija. Dostatno je samo da fotografiju neke osobe vidimo u tim medijima i već smo ju identificirali za sva vremena.

Okruženi smo svijetom ljepotica, svi su lijepi na fotografijama, pri čemu je teško više govoriti o individualnim bićima.

Krešimir Mikić

(nastavak slijedi)