Foto natječaj “ZOOMIRAJMO RAVNOPRAVNOST”

CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organizira foto-natječaj pod nazivom ZOOMIRAJMO RAVNOPRAVNOST s ciljem promocije ravnopravnosti muškaraca i žena. Tema natječaja je muškarci i rodna ravnopravnost. Rok za slanje fotografija je 15.07.2012. Najbolje fotografije će biti nagrađene vrijednim novčanim nagradama, a bit će organizirana i izložba odabranih fotografija.

CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje organizira foto-natječaj pod nazivom ZOOMIRAJMO RAVNOPRAVNOST s ciljem promocije ravnopravnosti muškaraca i žena.

Natječaj je otvoren za sve fotografkinje i fotografe, koji se bave fotografijom amaterski ili profesionalno. Tema natječaja je muškarci i rodna ravnopravnost. Rok za slanje fotografija je 15.07.2012. Najbolje fotografije će biti nagrađene vrijednim novčanim nagradama, a bit će organizirana i izložba odabranih fotografija.

FOTO NATJEČAJ

ZOOMIRAJMO RAVNOPRAVNOST

CESI-Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (www.cesi.hr) organizira natječajnu izložbu fotografija s ciljem promocije ravnopravnosti muškaraca i žena. Natječaj je otvoren za sve fotografe i fotografkinje, amatere/ke i profesionalce/ke. Tema natječaja je muškarci i rodna ravnopravnost.

Opis teme:

Ovim natječajem nastojimo istražiti i dokumentirati doprinos i ulogu muškaraca u procesu postizanja ravnopravnosti muškaraca i žena, odnosno rodne ravnopravnosti. Drugim riječima, zanima nas živimo li u društvu u kojem muškarci postaju skloniji podržati rodnu ravnopravnost te na koji način je to vidljivo?
Ravnopravnost muškaraca i žena znači ravnopravnost u svim područjima društvenog i privatnog života. Ona može biti postignuta samo kroz suradnju i partnerstvo muškaraca i žena, gdje muškarci moraju biti aktivni sudionici u tom procesu.

Danas svjedočimo – još uvijek sporom – procesu sudjelovanja muškaraca u aktivnostima i zanimanjima koje su smatrane tradicionalno “ženskim” kao na primjer onima koji uključuju brigu o drugima. Mnogi očevi provode više vremena u brizi oko djece nego što je to bio slučaj u prošlosti. Mnogi muškarci podržavaju želju svojih partnerica za profesionalnom karijerom i uspjehom. Ovim natječajem želimo vidjeti kakvi su to muškarci koji podržavaju rodnu ravnopravnost i “žive” ravnopravnost u svakodnevnom životu.

Tema natječaja otvara niz značajnih pitanja:

U odnosu prema ženama, mijenjaju li muškarci svoje stavove, ponašanja i načine na koje žive svoje živote?
Podržavaju li muškarci rodnu ravnopravnost i na koji način i u kojim područjima života se to vidi?
Doprinosi li rodna ravnopravnost poboljšanju života samih muškaraca dok pokušavaju prihvatiti mušku ulogu koja se temelji na ravnopravnom i suradničkom odnosu sa ženama?

Uvjeti sudjelovanja:

1) Autorica/autor može sudjelovati s jednom ili najviše do tri individualne fotografije na zadanu temu.

2) Tema natječaja su svi motivi vezani uz muškarce i rodnu ravnopravnost, odnosno doprinos muškaraca ostvarenju rodne ravnopravnosti.

3) Fotografije se šalju isključivo elektronskim putem na e-mail adresu [email protected]

4) Fotografije trebaju biti u digitalnom obliku, u formatu JPG, minimalne veličine 2 MB i maksimalne veličine 6 MB. Fotografije mogu biti u boji ili crno-bijele.

5) Fotografije moraju biti u izvornom obliku uz minimalne osnovne korekcije boje, promjena kolora u CB, i minimalna korekcija kadriranja (“crop”). Nisu dozvoljene fotomontaže.

6) Naziv fotografije mora sadržavati ime i prezime autora/autorice, naziv fotografije kao i redni broj fotografije. Primjer: vanja_markovic_podjelaposla_01.jpg

7) Kod slanja fotografija, dozvoljeno je slati jednu fotografiju po mailu.

8) Autori/ce moraju popuniti prijavnicu i poslati ju zajedno sa fotografijama. Prijavnica je dostupna u nastavku ovog poziva, i na CESI web stranici www.cesi.hr . Dio formulara prijavnice odnosi se na kratki opis, obrazloženje na koji je način fotografija vezana uz temu – doprinos muškaraca rodnoj ravnopravnosti (max.300 riječi). Fotografije poslane bez ispunjene prijavnice i popratnog opisa neće ući u proces selekcije.Prijavnicu preuzmite ovdje.

9) Fotografije za izložbu, kao i nagrađene fotografije, odabrat će žiri čiji su članovi/ce poznavatelji/ce fotografije i stručne osobe upoznate sa društvenim prilikama vezanim uz rodnu ravnopravnost. Sve odluke žirija su konačne i neopozive.

10) Žiri će dodijeliti jednu prvu, jednu drugu i jednu treću nagradu te još tri posebne nagrade. Nagrade su otkupne. Svi sudionici/e čije fotografije budu odabrane za izložbu dobivaju priznanje za sudjelovanje. Osigurane su vrijedne novčane nagrade za prva tri mjesta i za tri posebne nagrade. Novčani iznos za prvu nagradu je 1500 kn, za drugu nagradu je 1100 kn i za treću nagradu je 800 kn. Novčani iznos za svaku od tri posebne nagrade je 300 kn. Iznosi nagrada su neto iznosi.

11) Kalendar:

  • radovi se zaprimaju zaključno do 24,00 sata – 15.07.2012.
  • objava rezultata – 5.09.2012.
  • izložba i podjela nagrada- listopad 2012.

Nagrade će biti dodijeljene na izložbi koja će se održati u Zagrebu u listopadu ove godine. O mjestu i vremenu održavanja izložbe autori/ce će biti naknadno obaviješteni.

12) Svaki autor/ica fotografija odabranih za izložbu, organizatoricama natječaja i izložbe daje ovlaštenje za reprodukciju i objavljivanje fotografija u promotivne svrhe sukladno Zakonu o autorskim pravima N.N. RH 167/03. U tom slučaju CESI se obavezuje na objavljivanje imena i prezimena autora/ice.

13) Fotografije koje ne odgovaraju propozicijama iz natječaja biti će isključene iz konkurencije.

14) Sudjelovanje na natječaju uključuje potpuno prihvaćanje ovih pravila.
15) Svaki autor/ica fotografija odabranih za izložbu dobit će tiskani katalog izložbe.

S velikim nestrpljenjem i radošću očekujemo vaše radove a za sva pitanja vezana uz natječaj javite se u CESI – Nataši Bijelić ([email protected]) i Sanji Cesar ([email protected]) ili na broj telefona 01/24 22 800.