Foto natječaj – “Prostori” – 5. međunarodni festival fotografije Organ Vida

Objavljen je natječaj za 5. međunarodni festival fotografije Organ Vida, na temu ‘Prostori’. Natječaj je otvoren do 1. svibnja, a Festival se održava od 16. do 21. rujna, u kinu Europa i Galeriji Karas.

Ovogodišnji festival zadržava dokumentarni karakter, ali će biti usmjeren na užu tematiku.

Prostor je kako kaže hrvatski jezični portal neograničena protežitost, ukupnost odnosa u svim dimenzijama i pravcima. Zajedno s vremenom, osnovni oblik ili kategorija postojanja materijalnoga svijeta.

Prostor može biti krajolik gnjeva, straha ili radosti, a njegovo mjesto može biti upisano u jednu osobu, čitav narod ili određeni povijesni trenutak. Prostori mogu biti fizička mjesta u kojima se pojedinci svakodnevno susreću i prolaze jedni kraj drugih bez riječi, ali mogu biti i ona duhovna u kojima se njihove mentalne slike zapliću jedna o drugu u žuđenoj komunikaciji ili fikcionalnim svjetovima. Prostori mogu biti privatni i intimni, mjesta naracije u koja spremamo svoja sjećanja, ali i nemjesta u kojima sjećanja ostavljamo na ulazu i prepuštamo se trenutku u kojem smo ovdje i sada – napomenuo je žiri 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida.

Na natječaj se mogu prijaviti svi punoljetni državljani Republike Hrvatske i inozemni autori sa serijama fotografija, odnosno dokumentarnim projektima, unutar zadane teme od minimalno tri do maksimalno dvadeset fotografija putem prijave za festival. Dokumentarni serijal treba pratiti i pripadajuća izjava autora o projektu.

Odabrani radovi bit će izloženi u Galeriji Karas za vrijeme trajanja festivala i objavljeni u katalogu festivala.

Pročitajte više o propozicijama i pravilima natječaja te više o temi natječaja.

5. Međunarodni festival fotografije Organ Vida održat će se u kinu Europa i Galeriji Karas od 16. do 21. rujna 2013. godine u Zagrebu.

Biografije žirija

 Munem Wasif (rođ. 1983.) je dokumentarni fotograf iz Bangladeša. Od 2008. dio je agencije Agence Vu, a trenutno predaje dokumentarnu fotografiju na Patishala Sout Asian Media Academy. Izabran je za ‘Joop Swart Masterclass World Press Photo’ 2007. godine, a 2008. osvojio je nagradu za mlade reportere grada Perpignana na festivalu Visa pour l’image. Iste je godine osvojio i međunarodnu nagradu ‘Fabrice’ za angažiranu fotografiju. Iduće godine dodijeljen mu je ‘Prixpictet Growth Commission’ za njegov rad o krizi vode u sjeverozapadnom dijelu Bangladeša. Izlagao je diljem svijeta. Mediji koji su objavili njegove fotografije su: Le Monde 2, Sunday Times Magazine, The Guardian, Politken, Io Donna, Mare, Du, Days Japan, L’espresso, Libération, Courier International, Photo, British Journal of Photography, Lens Culture, Photo District News i Zonezero.

 Ivana Tomanović je rođena 1971. godine u Novom Sadu. Studirala je fotografiju na Fakultetu za film i televiziju (FAMU) u Pragu, gdje je i magistrirala 1999. godine. Uglavnom se bavi pejzažem, portretom i subjektivnim dokumentom. Realizirala je pet samostalnih izložbi i sudjelovala na grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 2001. godine započinje s radom za časopis za kulturu fotografije – ReFoto, najprije kao zamjenik glavnog urednika, a od 2003. do kraja 2011. na mjestu glavnog i odgovornog urednika. Danas radi kao njihov suradnik, prije svega na uređivanju portfolia. Od 2009. godine docent je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Novom Sadu – Katedra za fotografiju. Autor je tekstova za kataloge fotografskih izložbi, održala je brojna predavanja o teoriji fotografije na raznim festivalima, radionicama i fotografskim susretima u zemlji i regiiji. Bila je selektor i organizator nekoliko fotografskih izložbi. Urednik je fotomonografije ‘Dragoljub Tošić – Fotografije’, a bila je suradnik i konzultant na izradi dvije fotografske knjige. Danas je njezin rad posvećen edukaciji mladih u području fotografije.

Petra Belc je rođena 1982. godine u Zagrebu. Magistrirala je filozofiju i religijsku kulturu na Isusovačkom fakultetu u Zagrebu. Trenutno pohađa Ženske studije pri Centru za ženske studije te je na doktoratu iz filma, knnjiževnosti i izvedbenih umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Teme njenog studija uključuju teoriju i filozofiju fotografije te reprezentaciju memorije i identiteta u umjetnosti. Radi kao freelance novinar za razne časopise koji se bave kulturom i pop kulturom a ujedno je i začetnica i suvlasnica produkcijskog studija Revolver. Trenutno ko-režira eksperimentalni film koji propituje prirodu fotografskog filma i njegov odnos prema pokretnoj slici. Sudjelovala je na nekoliko skupnih fotografskih izložbi i aktivno eksperimentira s medijem fotografije.

 Boris Cvjetanović je rođen 1953. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1976. na Pedagoškoj Akademiji u Zagrebu – odsjek likovne umjetnosti. Od 1976. do 1984. radio je kao restaurator u Hrvatskom restauratorskom zavodu. 1981. godine počeo se profesionalno baviti fotografijom. Iste godine počinje raditi za studentski časopis SL da bi 1987. godine postao urednik fotografije. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta (Hrvatska, Europa, SAD, Japan, Australija, …). Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada (1st Tokyo International Photo-Biennale ’95 u Japanu, Grand Prix na izložbi Hrvatska fotografija ’97, nagrada Homo Volans ’97). 1996. godine izdaje knjigu fotografija Prizori bez značaja. Iste godine njegove fotografije objavljene su u knjizi Echoes – Contemporary Art at the Age of Endless Conclusions Francesca Bonamija (The Monacelli Press, New York, 1996). Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Matjaž Brulc je rođen 1976. godine u Novom mestu u Sloveniji. Diplomirao je povijest umjetnosti na Sveučilištu u Ljubljani. Od kasnih devedesetih radi kao freelance novinar i likovni kritičar za razne publikacije gdje piše uglavnom o suvremenoj umjetnosti i kulturi. Radi kao kustos u galeriji Simulaker u Novom mestu od 2009. godine. Trenutno organizira i Festival dokumentarne fotografije Fotopub. Piše kratku prozu i poeziju. Član je Slovenskog udruženja likovnih kritičara i Slovenskog društva pisaca. Živi i radi između Ljubljane i Novog Mesta.