Foto natječaj “OKOLIŠ I JA“

Natječaj je otvoren za sve građane koji se bave fotografijom amaterski ili profesionalno. Rok za slanje fotografija je 22. ožujka 2013. godine. Najbolje fotografije će biti nagrađene novčanom i drugim nagradama, a bit će organizirana i izložba odabranih fotografija u Galeriji Fotokluba Split na Dan planeta Zemlje 22. travnja 2013.

Zeleni telefon Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Fotoklub Split organiziraju foto-natječaj pod nazivom OKOLIŠ I JA s ciljem povezivanja čitave zajednice oko okolišnih problema, podizanja ekološke svijesti građana kao presudne u uspostavi ravnoteže čovjeka i njegova okoliša te povećanja motivacije i osobne odgovornosti za okoliš.

Natječaj je otvoren za sve građane koji se bave fotografijom amaterski ili profesionalno. Rok za slanje fotografija je 22. ožujka 2013. godine. Najbolje fotografije će biti nagrađene novčanom i drugim nagradama, a bit će organizirana i izložba odabranih fotografija u Galeriji Fotokluba Split na Dan planeta Zemlje 22. travnja 2013. godine.

Opis teme

Natječajem OKOLIŠ I JA želimo istražiti i dokumentirati stanje okoliša u Gradu Splitu, razinu kulture urbanog življenja te potaknuti razvoj dokumentarne fotografije kao suvremenog sredstva komunikacije.

Zeleni telefon kao servis za građane u rješavanju ekoloških problema, prisutan je u javnosti više od dvanaest godina. Iskustvo rada na Zelenom telefonu svjedoči o čovjekovoj presudnoj ulozi u nastanku niza ekoloških problema: onečišćenju zraka, vode, mora, tla, u nastanku prekomjerne buke, svjetlosnom zagađenju, povećanju otpada, prometne zakrčenosti, nagrđivanje pejzaža i obale, prostorne devijacije, narušavanje kulturno-povijesnih vrijednosti i sl. Svaki pojedinac svojim radom, potrošnjom, odnosno načinom života, u većoj ili manjoj mjeri utječe na spomenute promjene.
U urbanim sredinama susrećemo različite stilova ponašanja proizišle iz različitih stilova življenja.

Poželjna ponašanja od pojedinca traže da se osjećaju kulturnim dijelom grada, da u njemu nalaze dovoljno poticaja za svoj rast, da dišu životom grada. Nasuprot takvim ponašanjima nailazimo i na ona kojima ne smeta gradska nečistoća, nehaj, provincijalizacija, ništa od onog što grad čini ružnim, a svojim destruktivnim ponašanjem doprinose ruiniranju vitalnih kulturnih osnova grada.

Drugim riječima, zanima nas dokumentiranje nepoželjnih ponašanja spram okoliša i prirode, negativnih navika i postupaka, kojima želimo potaknuti društvo i pojedince na promjene i pozitivna djelovanja.

Na fotografijama mogu biti ljudi, događaji, prizori iz svakodnevnog života, prirode i okoliša, ali i osobni doživljaj ili samo neki detalj koji predstavlja ili asocira na temu natječaja.

Uvjeti sudjelovanja:

– Fotografije se šalju elektronskim putem na e-mail adresu: info@fotoklubsplit.hr, ili na CD/DVD mediju na adresu Fotoklub Split, Marmontova 5, Split

– Fotografije trebaju biti u digitalnom obliku najmanje veličine 2000×3000 piksela.

– Naziv fotografije mora sadržavati ime i prezime autora/autorice, naziv fotografije kao i redni broj fotografije.

– Najviše se može poslati 7 fotografija, te najviše 2 kolekcije od po tri fotografije

– Fotografije za izložbu, kao i nagrađene fotografije, odabrat će žiri u sastavu: doc.dr.sc. Katja Marasović arhitekt, dipl.ing. Damir Rako arhitekt, Stipe Božić, Feđa Klarić i Patricija Granić.

– Žiri će dodijeliti jednu prvu, jednu drugu i jednu treću nagradu. Novčani iznos za prvu nagradu je 2000 kn, za drugo i treće mjesto dodijeliti će se utješne nagrade.

– Kalendar:

radovi se zaprimaju zaključno do 22.03.2013.
objava rezultata 01.04.2013.
izložba i podjela nagrada 22.04. 2013.

S velikim nestrpljenjem i radošću očekujemo vaše radove, a za sva pitanja vezana uz natječaj javite se u Udrugu Sunce na E-mail: patricija.granic@sunce-st.org ili na broj telefona 021 360 779 te u Fotoklub Split – tel: 021/347-597 ili E-mail: info@fotoklubsplit.hr